måndag 22 juli 2013

Kriterier på narcissism (1)

Alain Delon om sin ex-fästmö Romy Schneider som dog en olycklig död vid 43:
Det var på något sätt riktigt att hon dog medan hon ännu var vacker. Jag hade inte velat se henne bli sjuttio.

Meh. "Male Chauvinist pig" räcker liksom inte här. Det är något närmast psykopatiskt narcissistiskt: Att inte längre kunna spegla sig i den andra. Hellre glaskistan.

En rätt bra skådespelare, med en skallerorm i skallen. Var det därför jag aldrig riktigt tyckte om honom ens när jag var ung, och fastän han var så "söt"? Han såg alltid ut att spegla sig i kameran. Det fanns en kyla i de där vackra ögonen.

Trots det: Viscontis "Rocco och hans bröder" var väl värd att se om, i lördags. Mycket rörande realism. Mycket italiensk melodram. Mycket bögig kamera. Man hör en regissör som säger: Blöt läpparna innan du tittar upp. Och det är en av många saker som Delon var bra på.

9 kommentarer:

 1. Rocco och hans bröder är fantastisk. Jag har ofta funderat pâ Delon - ung, visst, söt, men ocksâ med ngt intelligent i blicken, nâgot som vittnar om elegans pâ insidan och som sâ helt, totalt förvunnit hos den man han sedan kom att bli - där vulgariteten sâ helt tagit överhanden. Det är helt klart den senare som säger liknande. Men det är alltid trâkigt, nästintill tragiskt när man ser likndnade utveckling (som ofta tycks oundviklig med de piedistalupphöjda). Men med just Delon är utvecklingen sâ spektakulär att jag har svârt att fâ ihop mentalt att det faktiskt rör sig om samma person.

  SvaraRadera
 2. Han kan ju vara två ; )

  Men visst - du har sett det där också. Det är ibland något chockerande över det faktum att de man satte högt på film, som ung, inte håller måttet, invärtes så att säga. Olof Lagercrantz sa en gång att det är farligt för unga kvinnor att vara alltför vackra, de blir så lätt kringelkrokar omkring dem. Gäller även vackra män. Mer och mer så, tror jag.

  Men skönheten i sig är ju inget fel: Mastroianni i 8 1/2 är nog min favorit, och en varmare typ än Delon. Och så Belmondo i Pierrot le Fou, som inte var snygg alls. Bara bäst. Liksom Paul Newman, John Cusack, Jean-Pierre Leaud etc. etc. Hur lång lista kan vi göra tror du ?

  SvaraRadera
 3. Lagercrantz har mkt rätt.

  Belmondo blev ju en tönt, men bâde Matroianni och Paul Newan höll väl sig rätt sympatiska hela vägen ut, tycker du inte? Leaud är ju ett fall i sig, hela hans väsen tycks numer svaja mellan väldiga extremiteter.

  SvaraRadera
 4. Paul Newman, livslångt trogen och allt det, samt en "fin" människa. Han hjälpte till med ungdomshem för The Naughty Ones på Irland. Leaud vet jag mindre och mindre om. Men han var ju fortfarande skitfin i Kieslowskis Den Röda. Mastroianni, tror jag på, rätt och slätt. Samt min (nu levande) amerikanska favo: John Cusack, som ofta säger rätt saker om politiken också.

  Belmondo - en tönt? Tur att man inte läser alla nyheter ;)

  SvaraRadera
 5. haha! allt tyckande är självklart subjektivt...! (apropå tönt eller icke tönt). Och Cusack, håller med du. Jag tycker också Edward Norton spelar i hans klass. Leaud känns mest mentalt svajande, mitt uttryck var dåligt. Han spelade sig själv i jag minns inte vilken film för några år sen och det var en smärtsam syn. Dök han inte upp hos Kaurismäki nu sist förresten, i filmen jag inte tyckte om - le Havre. Där spelar han angivare. Trovärdigt äcklig.

  SvaraRadera
 6. Norton är bra, Yes. Sensibel och intensiv under ytan. Liksom John tne bachelor.

  Ska vi damma av fler? Ummm-yummie Orson Welles, och absolut oemotståndlige gamle alkisen Albert Finney, för att nu inte nämna en av lite annan, kanske tyngre kaliber: Bruno Ganz.(För att nu inte nämna min far, men det skulle ju vara lite väl en famille ;)

  SvaraRadera
 7. Oh ja. Ganz sâg jag om det var förra âret i en liten fransk film med hästtema (!) är kvinnliga huvudrollen spelades av Marina Hands - i samma genre absolut utmärkt kvinnlig motsvarighet, sensibel och intensiv under ytan. Sport de filles (tjejsport) hette den och var sevärd just tack vare de tvâ. Han = hästdomptör om man sâ säger och mkt trovärdig som sâdan. De har ej en kärleks- men en hästaffär.

  Finney, oh, han hade jag inte tänkt in i denna klunga (lite mer sympatisk farbror fast det kanske är för att jag illa känner hans yngre roller).

  Sist, nutida tillägg jag vet vi redan är överens om: Christoph Waltz.

  Godnatt!

  visst kan man väl ocksâ fâ lâta O'tool sälla sig till de saliga? Jag tycker nog det, trots annan typ. Och din far kan absolut ta plats där med - en famille hör väl inte till saken, min kära - samt Erland J., visst?

  Bubblare - Christoper Plummer?

  SvaraRadera
 8. Oj; vad konstigt det blev - 'sist nutida tillägg, samt godnatt' skulle självklart vara sist efter plummer... vet inte när fel uppstod... kanske är jag alltsâ en robot?

  SvaraRadera
 9. Lång lista. Mkt att ösa ur. Men den där Waltz har jag noll förhållande till, troligen för att jag inte gillar Tarantino så värst.

  Danske Lars Mikkelsen (bror till Mads) hör däremot till topparna; både på film och scen. Peter Capaldi är redan nämnd i annat inlägg...(se nedan). Sen gillar jag Trevor Eve som är ett häftigt stiligt väsen.

  Och damerna, damerna: Ingen glömmer Hannah Schygulla eller Helen Mirren, och aldrig, aldrig Gena Rowlands.

  We could go om and on...
  men nu, godnatt tbx.

  SvaraRadera