onsdag 4 april 2012

Tibast och stilla vatten

Tibasten blommar. Ja, alltså det gjorde den redan under den lilla havererade våren som fanns här nere, medan jag var där uppe, i den riktiga vintern. Så att den Tibast som blommar nu gör det med en utpinad segdragen ljuslila färgton, mörkare än vanligt, och mer klibbig. Den är trots det stora svävflugans sexuella favorit. Doften är ungefär som en dygnsgammal parfym i sämre kvarter. Men vissa kvistar med pillesmå knoppar har tydligen bestämt sig för att blomma om igen, i den riktiga våren.

Den har inte kommit. Jag går med yllemössa och varma handskar till platser där jag förväntar mig blom. Cyklamenbacken, till exempel. Där blommar dvärgcyklamen i minst fem nyanser från vitt till blekt rosa och rödviolett. Marken är full av dem. Vintern här nere var kort och ofarlig. Mårran har inte skadat de små liven. Scillan tutar på.

Efter fem dagar med aprilväder och ett regn som låg i spökfärger över staden, och en vind som var skitsnål, blev det promenaddag igen. Stilla vatten. Ingen vind. Spegelblankt. Dammen i förgrunden, med några ovissa fågelarter, sjön där bakom; vatten efter vatten. Ja, någon utsikt av det slaget har jag inte sett sedan där uppe. Bristen på utsikt kan göra mig krank. Alltså: varför bor folk i skokartonger ovanpå varandra när det finns trehundra mil lediga?

Ibland vill jag bara stå där och drömma mig fast, framför vatten och berg, och inte hörsamma ett skit av världens alla kallelser och egna ansträngningar. Bara stå, som en stork, på ett ben och glo lite. Eller som en gök i ett gökur, som bestämt sig för att stanna ute. Ko-koo. Ko-koo. Ko-koo. Klockan står och det blir långsamt vår. Nästan, på ett ungefär. Kvart över.


Daphne mezereum.

Och: en rad av mannen jag översätter: "Klarhet är bara för nybörjare, och de som har resignerat". Passar i omvälvningarnas tid.

10 kommentarer:

  1. Åh, så fint! Jag längtar så efter att få njuta av naturen, men jag sitter bara inne och skriver på en avhandling. Oroar mig för ekonomi, hur jag skall hitta jobb, och det ena och det andra och har svårt att leva här och nu. Men det gläder mig att du kan njuta av varje dag som kommer och våren som nalkas.

    SvaraRadera
  2. Du är verkligen en snäll människa, har jag märkt. Inte bara här, utan i andra lägen. Du vill väl.

    Och, ja herregud Anna, jag har också suttit fast i tusen bestyr angående stölden, lås och nycklar, presskort, banker, och angående jobb.

    Men "allt kommer till den som kan vänta": Och visst skulle du resa ner till Sardinien i April...?
    Samt har du väl någon påskdag över för sipporna. I morgon sol. I höst - en avhandling? Good Luck!

    SvaraRadera
  3. Tack, jo, jag är snäll och välvillig, ibland också ett lättroget offer för de lömska.

    Förhoppningsvis reser jag ner till Sardinien april-maj, men det beror också på ekonomin. Just nu har jag inte ett öre att resa någonstans. Då kan man ta en promenad längs Södertälje kanal, det också fint. Blåsipporna blommade sist jag gick där.

    SvaraRadera
  4. Åh, blåsipporna, de jag förgäves letat efter.
    Men en rar Gube jag mötte sa att det fanns massor i backarna vid Bergshamra.

    "Lättroget offer" - det hade jag inte trott om dig. Tror inte.

    Men jag känner ju inte dina erfarenheter. Och lättrogen har jag varit själv ibland. Det brukar sluta illa, och/eller med en dundrande uppgörelse.

    Tips: Det finns stipendier att söka; bl.a. har Forum en 100.000 att dela ut. Kolla!

    SvaraRadera
  5. Å ja, stå stilla och glo!

    Ikväll har jag försökt sitta stilla i skymningen och glo, på verandan där min far brukade sitta och röka och lösa korsord. Fåglarna kvillrar och tillrar som besatta, hela luften liksom svallar av fåglalåt när vinden stillnar i solnedgången och det är så vackert. Men det är enbart med stor självövervinnelse jag klarar att sitta still mer än fem minuter. Mitt tempo är alldeles för högt just nu.
    I alla fall klarade jag av att gå långsamt på grusväg, längs viltstig och utefter sjön i två timmar i eftermiddags.
    Det var så skönt ... Fast jag missade tibasten, eftersom jag gick längs sjön istället. Jag får ta den imorgon.

    SvaraRadera
  6. Nort of...
    jag har också haft rusning några dagar,
    det händer, särskilt om man kommer igång med något intressant.

    Men jag har lärt mig att meditera regelbundet; ibland när man hoppat över det märker man att det är a och o. Jag sitter av ngn halvtimme med det. Men en stillsam utflykt går också bra.
    Idag fick jag dessutom en annan meditation: Engelsk gosskör på besök i stan: kolla: http://www.boysoloist.com/artist.asp?VID=686

    Ha det så skönt på din pappas veranda.

    SvaraRadera
  7. Jo, tibasten hade redan blad, blommorna var borta. Våren var tidig i år i Småland.

    En helt annan sak: Jag skulle skriva "Klarhet är (...) för dem som resignerat." (Hoppas du inte tar illa upp.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt riktig invändning...det där var en ytterst tentativ snabböversättning. Egentligen är jag på väg in i en annan bok av samma författare.

      Radera
  8. Bra ide. Jag ska också ta kameran och lite fika. Gå ut och ta en titt efter Tibast här i norr. I Jokkmokksområdet har jag oftast sett dem blomma vid denna tid på året, mitten av maj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, du lyckliga människa bor i fjällen. Jag har ofta tänkt på att flytta upp...
      till de fjäll där jag brukar vara.

      Nu överraskade du mig: Inte visste jag att det växer Tibast så långt norrut.

      Radera