söndag 1 april 2012

Long Ing och Lang Lang


Cadillac Mountain, Acadia National Park, Maine.

Och apropå Schubert-diskussionen i veckan, får den lämna ännu ett spår efter sig. Lang Lang som jag ofta tycker drar på i mekanisk dramatik, gör inte så här. Utan, ja, det blev en fin liten vandring. Märkbart bäst när man inte glor på pianisten. För då kan man vilja skjuta honom. Särskilt i forte - fortissimo, eller var som helst där han agerar geni. Men kanske, kanske att den asiatiska distansen till romantikens mästare, är ett plus. Även om jag kan tycka att det blir lite väl självgående virtuositet, emellanåt.

Jo, ja, nej. detta blev en vacklande text. Det beror på att jag sällan länkar till andra än de absoluta Maestros som man inte behöver säga något om. Ännu mer beror det på att det ultimata konstverket enligt min nuvarande feeling är berget ovan. Long Ing.

4 kommentarer:

 1. En underbar tolkning av Bachs Italienska konsert av en annan kines. Den här flickan kommer vi säkert att få höra mer av framöver: http://www.youtube.com/watch?v=CJ9Y2ZwraOE - kan bara säga att man blir förbluffad över ett barns förmåga att gestalta stycket, dess känslor och dess dynamik. Hon hamnar bara självklart rätt i förhållande till det romantiskt drömmande i den här arian - och just här är "duktig flicka" allt annat än negativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fint. Det var ju Bach dessutom, kanske passande för en sjuåring (?) som fortfarande leker, upp och ner över tangentbordet.
   Men You-tube-ljudet på just den här inspelningen var så pass dåligt att jag överlåter bedömningen till någon annan.

   Radera
  2. Det är ju ingen professionellt gjord inspelning, inga Nagramikrofoner eller eftermixning av ljudet. Visst ger klangen ett litet "fuktigt" intryck, som om pianot vore lätt ostämt (det är det inte) men jag tycker mig nog höra att hon har mycket god kontroll över dynamiken. Ännu bättre lär det ha blivit när hon blivit längre i benen och trimmat bruket av pedalerna - klippet är ju några år gammalt.

   Radera
 2. Så kan det möjligen vara. Men huvudsaken för mig är om ett spelande barn ser ut att ha roligt eller ej. Så länge det är så, finemanx!
  Men jag har en instinktiv och vägrundad motvilja mot underbarns-framkallande föräldrar.

  SvaraRadera