lördag 25 juni 2011

Kung Orson Welles


Alltså: Folk som Verkligen Passar för att spela Kung (och allt det där är ju ett spel), de blir inte kungar, de tycker sånt är tråkigt. Men på film blir de de kungar vi fascineras av, hjältar med bisarra komplex. Richard III, Macbeth, Othello. Den första blev en klassiker med Sir Laurence Olivier, de två sistnämnda har båda spelats, och spelats in, av Orson Welles.

Othello , som ju inte var kung utan härförare, är en av mina favoriter; inspelad i Nordafrika - inte på lågbudget, men på nonbudget - men gjort blev det; en minimalistisk Othello, med starka konstraster mellan högljuset och skuggan. Bra sättning för en man med djupa skuggor. Vill ni se den är Dvd ert filmotek.

Men om ni just nu har tröttnat på kryddsill och duggregn och verandafester i 14-gradigt, med fleecefiltar runt knäna, och kanske även tröttnat lite på släkten eller kusinernas barnslagsmål; då ska ni ha er en Orson Welles. Because you´re worth it!

Ikväll, i TV 2, 21.25: Citizen Kane.

Ja, och så apropå det eviga snacket om snygga män på Karins blogg, och här på Pressylta Redux. You can´t beat this:

2 kommentarer:

  1. Jag slog på teven lite på måfå när jag stretchade efter en joggingtur, och så fick jag jackpott! Citizen Kane, en film man hört att man borde se men inte sett och sen inte ville ha osedd. Missade dock lite mycket av början, när Kane, eller Welles, var som ungast och snyggast (inte sminkad att se ut som en sorglig gammal man). Får se om.

    SvaraRadera
  2. Ja, vad kul. Och så har du ju Tredje Mannen till godo, och Othello och några till.
    Han är liksom mannen som bara inte kunde lyckas i Hollywood, på grund av för stor självständighet; det är kanske en mytologi, men jag köper den rakt av.
    Det där med "last cut" visavi producenter och andra ekonomiska Befälhavare, är bara djupaste allvar för viss människor. Han var en av dem. And I love him for it!

    SvaraRadera