torsdag 4 april 2013

Arbetslösa riskkapitalister?

Vad de gör?

De sätter sig framför en bild av Sverige, eller vilket annat land som helst, och kollar var pengarna finns att hämta. Björnligans chef - det kan vara vem som helst - ser att det finns yummi statligt och kommunalt kapital att sno på sjukhus, vårdföretag, skolor, daghem, mammograficentraler och nu - senast - coachingföretag för arbetslösa.

Vad bra tänker ligachefen, att vi som är så arbetslösa kan få hänga med de andra arbetslösa. Vi sitter i ett rum och mysar lite och pyser över kaffet, de torra frallorna och snackar lite sälj. Hur man övertygar andra. Det vet ju vi. Vi vet hur man säljer in sig på en tafatt statsmarknad som går på vad som helst.
Det är bara att säga:
- Hej, jag heter Svante Björn. Jag är snygg, kul, seriös och effektiv. Jag kan få femhundra arbetslösa att hänga fritt i tre år utan att leverera. Då har jag räknat ut att mitt bolag tjänat ungefär åtta miljarder på de arbetslösa och då kan vi känna oss lite nöjda. Pengarna går till vårt skattefria XL-bolag. Skatterna betalar svenska folket, och en del andra lättlurade provinsbor. We have killerinstinct! Vi säljer företaget till högstbjudande. Själva drar vi till Monaco med vinsten. Sen får Arbetsförmedlingen börja om igen. Det viktiga, mina vänner, är att kunna sälja in sig.
- Sälja in sin idé menar du väl? undrar Ulla från det nedlagda lampföretaget.
- Sälja in sin idé, ja.

Alla fattar. Alla har fått en förebild. Arbetslösa riskkapitalister vet allt om hur man säljer luft, drar in förtjänster, skattar luft och pratar bubblor. Tills de spricker. Och någon annan betalar igen.


---------------------------------------------------

Tillägg: "Sveriges arbetslöshet hade förmodligen sjunkit mer om 4,7 miljarder givits till våra kulturinstituioner än till jobbcoacher." Twittrat av Jenny Maria Nilsson.

6 kommentarer:

 1. Det är så himla fruktansvärt egentligen det som händer nu, brutalt helt enkelt. En nedåtgående spiral. Det rasslar på riktigt ordentligt, snart står väl brunskjortorna här utanför och gapar...jaja

  SvaraRadera
 2. Brutaliteten framgår här och var ja, i människosynen eller bristen på den. Men naturligtvis finns det en hel del - en majoritet - av goda samhällsinsatser.

  Viktigt att få upp ögonen för det som är h-e. Men jag tror inte att de demokratiska krafterna vare sig här eller i övriga Europa är allvarligt hotade av "brunskjortor". Trots läget i vissa länder, bl.a. Ungern och Grekland.

  SvaraRadera
 3. Men någonstans sitter ju människor av kött och blod,som gör allt detta möjligt.Blåögda sådana.Eller också vet de exakt vad de gör.

  SvaraRadera
 4. Hörde du intervjun i ekot idag? En journalist på tidningen Fokus har tillsammans med 76 kollegor från olika länder grävt i skattefria och kriminella undangömda bankpengar: 120.000 (skal)bolag: Undanstoppade: 250.000 miljarder.

  Att jämföra med t.ex 158 miljarder i stöd till Grekland.

  Ska skriva mer om det här sen. Hej!

  SvaraRadera
 5. Fredrik Laurin heter journalisten. Och det var Studio ett, inte ekot, jag råkade höra.
  Länk till intervjun här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5495585

  SvaraRadera
 6. Den politik som förs nu skapar fiender inom landet. De politiska ytterlighetsrörelserna ökar sin makt snabbare än vi blåögda tror. Jag hoppas min analys är åt h-vete fel.

  SvaraRadera