lördag 6 april 2013

Sverker Sörlin om miljö och högkonsumtion

"– det är inte ´vi människor´ som i dag vältrar över skulden på våra barn, det är de rikaste som vältrar över mest och de fattiga minst och allt vi vet om i morgon är att bördan då skall bäras tyngst av dem som då är de fattigaste. Klimatkrisens planet är ett planetärt klassamhälle. Och för att göra saken ännu litet värre: ju mer dessa orättvisor hävs, så att de fattigaste får mer välstånd, desto mer fördjupas klimatets och miljöns problem. Det är i själva verket vad som sker just nu, när Kinas och Indiens miljarder håller på att tredubbla den högkonsumerande medelklassens antal."

Så skriver Sverker Sörlin i sin DN-artikel om Naturen, kulturen, de intellektuellas relativa likgiltighet, och vårt behov av framtida strategier:

"Vad som sker i vår tid är att klimatets berättelse möter tillväxtens, det materiella framstegets, berikandets och det är för den senare som vi under flera århundraden utvecklat institutioner, tänkande och moral. Tänka om konsekvenserna av klimat och miljö har vi som mänsklighet börjat med alldeles nyss. Vi har nästan allt kvar att göra."

Läs hela artikeln Här. Den är inte rasande innovativ, men en god sammanfattning.
Tidigare artiklar i en serie kallad "Min stund på jorden" finns här: Harald Welzer,
och här: Ann Heberlein.


Bild: Metro

4 kommentarer:

  1. Klimatkrisen är en logisk konsekvens av hela civilisationens framväxt.

    SvaraRadera
  2. Ja - den amerikanske miljöforskaren James Hansen kallar den här civilisationens befolkning för "fossilbränslemissbrukare".
    Se mera här: http://en.wikipedia.org/wiki/James_Hansen

    SvaraRadera
  3. Ja, bra. Och första artikeln i serien var riktigt bra. Det känns som att det börjar röra på sig i denna frågan - antropocenprojektet som pågår på Haus der Kulturen der Welt i Berlin nu erbjuder nya sätt att tänka kring ämnet, långt vidare och djupare än begreppen "klimat" och "miljö" - några av de forskare som nämns i texten var där och hade föredrag i januari. Men det är ett sent och långsamt uppvaknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du lever då i händelsernas centrum. Bra.

      Jag ska kolla det där också. Sen och långsam är man ju tyvärr ibland själv. Men inte SÅ långsam som den miljon-strösslande företagarklubb i USA som stöder propagandan för att klimathotet inte finns.

      Rika män i Dockhemmet!

      Radera