söndag 16 juni 2013

Sommarsverige: Ledinlagom, boxarstroke och förfulad strömkaj

Japp. Det var bara dåliga nyheter idag. För här låtsas vi inte. Vi är inte "bürgerbraf". Alltmer Thomas Ledin i TV, och visst är mannen gullig; men hur mycket mellanmjölk tål musiken? Jag ser svenskarna på Rondo bete sig som om de verkligen var med om någonting. "På riktigt" som det heter numera, när man ska övertyga sig om att något är - just det  - "på riktigt". Det är som om språket regredierar tillbaka till feta understrykningar. Fast lagom hade stämt bättre.

När däremot tragedierna infaller är det i stället sportspråket som rättar leden: Den kvinnliga boxaren som utsatte sig för en sportframkallad hjärnblödning, fick - enligt boxningsförbundets talesman - en "pärla" i boetten. Jag säger bara: SLUTA! Lägg ner boxningen. Lägg ner föreställningen om jämlikhet i våldssporten. Lägg ner självvalda hjärnskador och inre blödningar. Livet är våldsamt nog ändå.

Så till Strömkajen. Som vi inspekterade idag. Gatustenen var vackert lagd. Resten kunde inte ha gjorts fulare. Min älsklingspromenad från Kungsan till Skeppsholmen, förbi Grand Hotel och Nationalmuseum. Framför dessa hus nu en sorts rostbruna pretentiöst "skulpturala" byggnader: Någon arkitekt med Documenta-hybris? Man har enligt uppgift velat göra byggnader som inte "konkurrerar" med de klassiska byggnaderna; alltså gör man kioskerna för vaxholmsbolaget mm till en sorts kullvälta containrar. Rostbrunt. Med åbäkiga ingångar, och en pretentiös trapp mitt i alltihop, där några turister kan sitta och känna sig förfrämligade en stund. Postmodernt skitminimalistiskt och liksom utdaterat redan innan det blev av, som dessutom till gränsen av all moderatmodern JÄVLIGHET I EN STAD tillåts FÖRSTÖRA det rumsliga sambandet mellan artonhundratalshusen och kajen/vattnet.

Det ÄR SOM ATT DRA IN EN CONTAINER I PETERSKYRKAN, eller som att dra in ett par rostiga godsvagnar på Markusplatsen, eller som att bygga ett par klossiga bunkrar vid Canal Grande...ja, vad i helvete ska jag mer säga: SOM ATT MED KOMPLEXFYLLD IDIOTMODERNISM FÖRSTÖRA EN AV DE VACKRASTE PROMENADERNA I STAN. URSÄKTA ATT JAG SKRIKER!
Men se själva. Och kom igen!


Bilden ovan är som vanligt en digital eufemism från arkitektkontoret, lagom men inte på riktigt.

Richard Serra, däremot, var bra på rostfärgat... men det var då det.

8 kommentarer:

 1. Aha, det var det det var, kiosker! Jag gick till Skeppsholmen häromdagen och hamnade som en stressad råtta i en återvändsgränd och fick gå tillbaka och hitta en öppning i eländet. Jag trodde jag hade hamnat på en byggarbetsplats. Liknelsen vid Dokumenta och Venedig är bra - någon gång har jag sett något liknande vid Canal Grande, men då har det väl ingått i Venedigbiennalen.

  SvaraRadera
 2. Ja. Jag tycket det är bland det sämsta som hänt Stockholm på senare år. Sover estetiska rådet? Eller har man bara sett "eufemismerna". alltså de puttenuttiga dataskisserna? De där fulingarna kommer ingen att älska, mer än folk som faktiskt inbillar sig att de hänger med; Men kajen är sabbad!

  SvaraRadera
 3. Nämen usch! Var det så det blev på Strömkajen? Låter inte alls bra. Senast jag var där var det fortfarande bygge på gång och jag fick inget intryck av helheten. Det handlade mest om att försöka ta sig förbi för att komma ut på holmarna.

  Boxningen...ja, jag håller med. Det är förfärligt. Sån boxning där man kan skadas för livet borde förbjudas. Själv har jag provat boxningsträning där man har en partner som håller upp en sorts fyrkantiga halvmjuka kuddar som man ska rikta in sina upper-cuts och vänsterkrokar och sånt på. Men det var bara roligt och ganska tuff träning. Jag var nästan på väg att säga att jag tog i "för kung och fosterland" men så kom jag ju ihåg att jag vill ha bort monarkin så just så kan jag inte säga. Men som sagt, jag boxades med fullt ös och behövde jag tänka på nåt jag var arg på för att inspirera mig kunde jag ju ta Migrationsverket eller polisen eller nåt sånt. Citybanan kanske, men det har jag nog mest lagt åt sidan nu.

  Thomas Ledin vet jag inte mycket om. Har inte sett honom alls på tv faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Ja, det är väl lite boxare över dig, Gabrielle ;) Men som sagt man behöver ju inte slåss/slå sig. Bara slå till med lilla hammaren på allt skit i världen.

  Tror inte du kommer att älska strömkajen heller. En snickare från Småland hade gjort ett bättre jobb. Däremot tycker jag det blev fint på andra sidan, vid Gamla stan. Där råder ingen expressiv hybris.

  SvaraRadera
 5. Det där låter inge' bra - om Strömkajen. Själv har jag inte sett eländet ännu, bara bygget.
  Skrik på bara, även om jag blir lite lätt nervös av STORA BOKSTÄVER. Läste just följande i en muntlig dialog i en roman av Alan Garner: "No need to caps lock." Det tyckte jag var lite kul.

  Jag har passerat min deadline och var på stan igår - gick omkring och märkte att jag fortfarande är LYCKLIG över att jag bor här.

  SvaraRadera
 6. Jag SKRIKER sällan, men just den här gången tyckte jag det blev roligare så.
  Vad fint att du är lycklig över den här stan, det är jag med, för det mesta. Men just nu lite trött på alltihop så det blir prima att resa till de Ljusa Bergens By. No nedd to capslock that one ; )

  SvaraRadera
 7. Härlig blogg, tack för den Gabrielle! Läste med stor behållning. Och blev nyfiken, borde säkert göra en sommarresa över till Stockholm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Fin sommarstad är det ju, alltid.

   Radera