lördag 24 december 2011

Tranströmer på Ica

Min jul har inte riktigt börjat än, den är ungefär som Karins. Vilket jag tycker är enormt skönt. Jag gick en promenad i den stora tomheten; ja, jag skulle kunna bli som taoisterna och ständigt prisa tomheten, men jag är väl bara en mänska i en jävla stad full av buller och brus, bång och vitt snus, tills vidare.

Idag var joxet bortsopat. Alla uppköp var gjorda, affärerna stängda, julrosor och amaryllis ensamma kvar i blomsteraffären mumlande i mörkret. De arma bilarna med innehåll hade gett sig ut på snorhala vägar, som jag inte vågar tänka på. Två gånger i mitt liv har jag snurrat runt på en hal väg, med man ett och man två. Båda klarade det enligt boken. Den boken har jag inte läst, men en annan.

Igår när jag valde de sista delarna av en julmiddag på Ica och insåg att bara småplocket redan var uppe i 500, tog jag bort en saltig italiensk salami. Ostarna behölls; världens godaste gorgonzola samt en Västerbotten och en liten rackans Saint Albray. Sen fick jag se honom. Tranströmer. Det var inte som på Moderna Muséet, där han log mot mig som en frände i rullstol. Det här var ett uppfordrande och allvarsamt porträtt. Omslaget till samlade dikter. Hans.

Snabbt ner i korgen bland korvar, ostar, färska fikon, dadlar, clementiner, julbröd. Done! Första julklappen; en pocket. Mycket bra land det här där man på Ica, bland storsäljande Marklundare och Ingvarssonare och Läckbergare kan hitta en poet. I alla fall i år.
Läste länge och sent, men utan att hitta den dikt jag framförallt sökte. Började bekymra mig för baksidestexten: Hallå Bonniers; är det här verkligen ”Tomas Tranströmers samtliga publicerade diktsamlingar” mellan 54 och 96?

Ni ska få en sida Tranströmer en annan dag. Nu måste även jag börja med gratängen (potatis, palsternackor, scarlottenlök, grädde, toppat med Västerbotten). Men innan dess, companeros literati, om ni har tillgång till den dikt jag söker, skriv in den här hos mig: Den handlar om en man som flyger nere i en kulvert, en mäktig man, som försöker finna… vad? Dikten slutar med raden: Han måste leva om sitt liv.

Ni skickar till mig? Jag skickar mera Tranströmer till er? Ljus i mörkret.
Varen glada! Vackrast på engelska: Rejoice!

9 kommentarer:

 1. Hej,
  efter julsoppa, kött, korv och bäsk och kaffe med tårta var det skönt att sjunka ner i en fåtölj och bläddra i minnet och i Tranströmervolymerna - och här, i "För levande och döda" (1989) finns den:


  EPIGRAM

  Kapitalets byggnader, mördarbinas kupor, honung för de få.
  Där tjänade han. Men i en mörk tunnel vecklade han ut sina vingar
  och flög när ingen såg. Han måste leva om sitt liv.

  God fortsättning på både julen och läsningen...

  SvaraRadera
 2. Tack Lennart, vilken ferme!
  Jag blir verkligen glad!

  Och dikten kan passa in i en del av den senare tidens inlägg...

  Ha det så kul, och en del av Händel och Bach kan vi också dela per fågelsensorer... eller nåt.

  SvaraRadera
 3. Här ligger den vid jättebokhandlarnas kassa. Komplett verk, en liten tanig volym. Magert ser det ut, men det behöver det ju inte vara. På sv får jag den nog av min moster, brukar få nobelpristagaren av henne. Då kan jag ju äntligen bilda mig en uppfattning. Fog fortsättning, här öppnas ostron med trädgårdsgandskar på. Du skulle kanske gilla det hela.

  SvaraRadera
 4. Karin;
  hur mager eller tjock en bok blir har understundom ngt att göra med den stil man sätter den i, som du vet. (nu fick jag tillfälle att använda ordet understundom).

  Innehållet, ja, jag har alltid tyckt om TT, även om ngt ex har försvunnit i vänskapsutlåningsbranschen, och biblioteken inte alltid har det inne som man vill läsa. Nu ÄGER jag (pocket). Detta verb som växer i ungkulturen i Sverige och säger allt om vår tid.

  Ostron med trädgårdshandskar, tror inte det va. Alltså gärna trädgårdshandskar, bara jag slipper ostronen. Men det är ju en härlig bild av ert liv, (i foggens sydfrankrike?)

  SvaraRadera
 5. Det blev fel, skulle vara GOD fortsättning. Jodå, du skulle gilla det. Men nu har jag tröttnat. Vill sova, och nu ska de iväg på mässa, för att sen fortsätta. Jag avviker. Hej.

  SvaraRadera
 6. Jag fick den i julklapp :)

  SvaraRadera
 7. Karin:
  Mässan saknar jag, men nu är även jag trött. Kort julmiddag är bra.

  Peter; va fint!

  SvaraRadera