lördag 31 december 2011

Nyårshälsning från en bortgången

"Vad återstår då för oss att göra?
Enligt min åsikt finns det en ganska enkel möjlighet att låta bli att plåga sig med ideologiska pseudoproblem och i stället - nu, här, alltid och överallt - försöka se till att konkreta saker förändras till det bättre, att friheten blir större, att den mänskliga värdigheten blir mer respekterad, att ekonomin fungerar bättre, att jordklotet blir mindre förstört, att förnuftigare politiker styr, att sanningen får sägas - och att människor inte bara misströstar om denna sanning, utan tvärtom försöker dra praktiska konsekvenser av den".


Vaclav Havel,
ur En dåre i Prag.

4 kommentarer:

 1. Man hälsar tillbaka och önskar att Havel någon gång får rätt...

  SvaraRadera
 2. Ja. Klaga månde de goda!
  Önskar dig ett bra nytt år!

  SvaraRadera
 3. Å så bra sagt. Vilken föresats för året. En bok att ha på nattduksbordet?

  SvaraRadera
 4. Ja, jag tycker så oändligt mycket om Havel, och hans kamp. Det är förstås också något med det tjeckiska kynnet; en mänsklig, icke-perfekt värme och humor, som man kan finna även hos Ivan Klima och - på ett mer komplicerat sätt - hos Kundera.

  Men visst, En dåre i Prag rekommenderas (liksom Havels brev från fängelset) om man vill veta mer om repressionen i öst. Och samtidigt kommunicera med ngn som - i brist på bättre uttryck - har en helt egen röst.

  Jag har aldrig lust att deklarera privata nyårslöften, typ gå ner i vikt och sluta se halvbra TV-program (men där kom det), så intressantare då att låta en mer universell röst tala.

  Trevlig - och arbetsfri - trettonhelg önskar jag dig.

  SvaraRadera