söndag 23 februari 2014

Herakleitos


Trots att logos är gemensam lever de många som om de hade ett eget förstånd.

Den som söker guld gräver upp mycket jord och finner lite.

Det som anses är vad den mest ansedde känner till och värnar. Dike skall fånga dem som tillverkar och frambär lögner.

Den som inte väntar skall inte finna det oväntade, oupptäckbart är det och ofarbart.


(Fragment, Herakleitos).


2 kommentarer:

 1. Bra. Tänkvärt. Särskilt det där sista "Den som inte väntar skall inte finna det oväntade, oupptäckbart är det och ofarbart" slår an nåt hos mig. Att det ska vara full fart hela tiden. Lite som Povel Ramels "Skynda! Skynda! Hela långa livet! Annars verkar det ju efterblivet! Hetsa! Hetsa!" Det är mycket sånt känns det som. Och nån skriver om "de fem pådrivarna" som styr många människors liv: Var perfekt! Ställ upp! Skynda dig! Ansträng dig ännu mer! Var stark!

  Nyligen gick en reklamfilm på bio som bl.a. handlade om väntan och som jag tyckte så gräsligt illa om. Bloggade om den här: http://rolandwalden.wordpress.com/2013/10/28/vantan/.

  Fast mina funderingar är kanske mest för att jag själv är så gammal nu och förbi den där perioden av jagande i jobbet, slitet att få vardagen att gå ihop med barn och jobb och alla plikter hit och dit. Ekorrhjulet har jag sprungit klart i känns det som. Kan unna mig lite väntan ibland.

  SvaraRadera
 2. Roligt att du uppfattar Herakleitos så modernt. Och konkret.
  Man förstår ju att även han stod i oppositon till något i sin samtid - som de flesta filosofer gjort.

  Jag tycker den första raden om logos är särskilt subtil. Nära det indiska atman-brahman. Dvs det där stora som allt och alla ingår i.

  SvaraRadera