onsdag 7 augusti 2013

Ljud

En båt hörs långt bort i Karlbergskanalen. Brumtutar. Två grannar talar lågmält om hemligheter på sin balkong. En kvinna skriker som en katt i en halvtimme. Öppet fönster. Kompisgänget nere på gården hör allt. En ung man testar hur han skulle låta. Som en tjur. Höga skratt på det. Bofinken har bara mycket små ljud kvar.

Det blåser i träden och fladdrar i solen. Någon slår i en dörr. Korsdrag. Mina otåliga ljud vid diskbaljan. Kommer åskan? Någon vansinnesfnittrar i en timme, helt koksad. Ljudet av en soptunna som slår igen. En man sätter på en kran och slangen sprutar vatten över gräset. Schiiisch, shoosch. Svaga billjud från tullarna. Inbromsningar. Ett barn höjer sin vilja i gårdens eko. Svalorna gör sin omätliga sväng. Skrik för höga himlen.


11 kommentarer:

 1. Här, just nu. Ingenting. Inga ljud. Jo, den gamla golvklockans tickande. Regnet i stupröret. Och så det svaga tinnitus-sissandet i öronen. Annars tyst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du bor ju på landet, nästan. Någon lite avtänd grönfink möjligen?

   Radera
  2. Inte bara nästan, utan just så. Inte ett pip från någon fågel hörs inomhus. Men nu när det slutat regna ska jag gå ut. Med öronen öppna.

   Radera
  3. Jag chansade; hus kan ju också finnas i en liten stad, som Höganäs. Men det är något med dig, din blogg, dina stenar som har lite landetvarning ; ) Alltså - jag är lite avis, skulle gärna bo mer på landet, om än inte alltid.

   Radera
 2. Jag cyklade hem till Huvudsta genom stan från Odenplan via Centralen igår kväll. Så vackert, så ljuvligt, så fantastiskt att vara en del av staden, särskilt en ljummen, skummen kväll i början av augusti.

  Tystnaden på landet har sin tid, men tinnitusen slipper man höra i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt ljuvlig em och kväll igår. Cykel och sim, för min del. Och en konsert på kvällen. Hemvandring i den mjuka kvällen. Ljud: Cello och piano.

   Radera
  2. Var vi på samma konsert? I Gustav Vasa?

   Radera
  3. Yess, tydligen. Var det du som hade svart hatt med slokbrätte ; )

   Radera
  4. Nä. Var det du?
   ;)
   Spännande!

   Jag satt på höger sida framför ett tyskt par med två barn i 8-10-årsåldern. När konserten var slut hade sonen somnat i kyrkbänken.

   Radera
  5. Ingen slokhatt på mig; hatt inte min tekopp.

   Jag skojade bara.

   Radera