fredag 16 september 2011
Montaigne - den ursprunglige bloggaren?
Varför då?
Det var lite kul att säga det.
Men också: För att jag äntligen börjat om med Montaignes essäer...
Och att jag då finner det som så många andra funnit; hur modern han är, denne essäernas upphovsman, och hur nära han talar, hur anspråkslöst. Coolt.
Visserligen citerar han latinska verser och sentenser i långa banor av beundran för Cato och Vergilius och Horatius, men det är också äkta vara; hans första språk var latin, och han fortsätter att referera till de romerska författarna, lika självklart som bin under långa tider lever på det frömjöl de samlat under trägen sommar.
Så som vi alla samlar på något av det förflutna för att undgå den där flugiga idén om att vi vet bättre nu. Vanföreställningen att vi, i våra små kotterier uppfyllda av intellektuell hybris, är de ballaste och mest medvetna som någonsin funnits.
Jag gillar sjävbiografiska notiser från alla tider: Att de döda kompisarna finns, och ibland kommunicerar bättre med en än de levande. Ibland, sa jag.
Så här kommer några rader från den kloke mannen som, efter att ha gjort sig av med ett trist juridiskt ämbete, hellre stannar hemma och tänker eller samtalar med en vän, än går på balla baler i det sena femtonhundratalets förnäma kretsar. Han behöver inte längre göra sig, han är färdig med det. Han sitter i sitt slottstorn och skriver, spontant, som en bloggare, bara lite mer excellent:
"Jag tar första bästa ämne som slumpen ger mig. Alla är lika bra för mig. Det är aldrig min avsikt att täcka dem helt. Jag ser nämligen aldrig det hela hos något. Det gör inte de heller som ger sig ut för att visa oss det hela. Av hundra delar och sidor som varje sak har plockar jag ut en, ibland bara för att slicka på den, ibland skrapa på ytan, ibland nypa ända in i benet. Jag sticker till, inte så brett, men så djupt jag kan. För det mesta gillar jag att fånga den via någon ovanlig aspekt. Kände jag mig själv mindre väl skulle jag ta risken at behandla något ämne i grunden. Eftersom jag kastar ut ett ord här, ett där, brottstycken tagna ur sitt sammanhang, spridda utan plan och löfte, är jag inte tvungen att svara för den ordentligt eller hålla mig till den utan kan växla när jag har lust; jag har full frihet att visa tvivel och osäkerhet och min dominerande egenskap, som är okunnighet".
Råd och rön för skrivare.
Men notera hur ofta ordet "jag" förekommer i denna korta text.
Modernitetens signum? Och bloggens.
___________________________________________________
Andra närbelägna bloggare som intresserat sig för Montaigne.
Bilden: Montaignes skrivartorn
Inlägget tidigare publicerat på Den Blinde Argus
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Aha, vad roligt! Du har just påbörja en livslång relation med Montaigne. Grattis! Eller vad man nu ska säga...
SvaraRaderaFast den resan vara väl påbörjad redan för några år sen; ack ja, den käre oförliknelige Montaigne.
SvaraRaderaDen som ändå hade ett slott med tornrum, tänker jag också. Sådana rum är nog väldigt bra för att bygga essäer i...
Själv bor jag i ett hus där renoveringarna aldrig tar slut eftersom man renoverar fel, och döljer gamla fel, och river upp och börjar om igen. Lugnet råder bara en och annan helg, som idag. Och även om det är ett illusoriskt lugn är det skönt, för den som vill läsa, vill skriva...
man får försöka skapa ett castillo interior...