tisdag 6 september 2011

En liten pojke på bussen

De står och bökar lite med varandra vid busshållplatsen; en syster och en bror förstår jag.
Hon säger: Du är så aggressiv.
Jag säger: Men det är ju typiskt för rödhåriga, en massa go, och aggressioner.
Pojken lyser upp.
Jag säger: Tänk på Boris Becker, och inser i samma stund att de är för små för att tänka på Boris Becker. Kommer inte på någon bättre. Conan O´Brien? Red hot chili peppers? Nej, fel igen. Och varifrån har jag det där med rödhåriga? Min egen favoritskalle?

Pojken är kanske nio år och har en tjock kalufs som man får lust att virvla runt med handen i, om man var en mormor eller så. Flickan har en lång hästsvans och ser beskedlig ut, så där som vi tolvåriga kvinns ofta gör.
När vi klivit på bussen sätter de sig nära mig. Pojken tränger in både sig och det stora fodralet på sätet bredvid.
Jag frågar: Vad är det för instrument?
Han: Gitarr.
Jag: Å, du spelar gitarr, min favoritmusik. Jag menar Manuel de Falla, Rodrigo, och allt det. Lyssnar jag på minst en gång i veckan.
Pojken nickar ivrigt, men blicken ser lite frånvarande ut.
Jag: Vad är din musik då?
Han: Hårdrock. ACDC och sånt.
Jag: Aha. Inte min grej.

Pojken berättar vilken skola han går i, och att den är bra, och med schyssta lärare. Jag känner till skolan, den har gott renommé och påstås hålla sig med små klasser. Pojken berättar att de är trettio i hans klass.
Jag: Vad vill du bli då?
Han: Arkitekt. Popstjärna. Eller skådespelare.
Jag: Jaha. Ja, då är det ju bara att bestämma sig. Men vad vill du allra helst tror du?
Han: Arkitekt. Eller rockstjärna. Fast skriva verkar också kul.
Jag berättar att jag skriver, och att jag varit kulturjournalist.
Han: Det är också coolt. Journalist kunde jag bli.
Jag: Träffa en massa intressanta människor.
Han: Um, just det. Resa och så.

Det som pågår är förstås hans iver och drömmar. Men samtidigt märker jag något annat. Varje gång han upprepar vad han ska bli syns ingen glädje i ansiktet. Inte ”arkitekt” och en min av glad förväntan. Inte ”skådespelare” och en öppning av jäklar anamma. Inte ”hårdrockare” och en lust i ögonen. Ansiktet är lite uttryckslöst, som om han upprepar för sig själv och mig alla de här fina grejerna han tänkt sig, utan att hans själ är med. Eller om det är någon annan som tänkt allt det här åt honom. Jag vet inte. Familjer med jätteambitioner har man ju sett nog av. Och barn som bär föräldrarnas skruvade curlingtryck på sina små axlar.

När jag trycker på stanna säger han: Du, vi ska gå av på samma ställe. Han tittar till på mig. Det har han inte gjort förut. Det är som om han gärna vill fortsätta samtalet.
Jag: Men jag ska av redan här.
Nu ser jag ett uttryck i det fina ansiktet. En nannosekund av besvikelse. Som om jag faktiskt föreställt en någorlunda schysst mormor.
Han: Okej. Vi ska till ändhållplatsen.
Jag: Lycka till med allt.
Han ser ut som om han fångar en fjäderlätt boll.
Tack!

Barn. Man borde alltid tala mer med dem. Var som helst. Och inte alltid om vad de ska bli. Även om det är ett sätt att börja som man har med sig. Om i ryggmärgen, eller i konversationslexikonet är svårt att säga.

2 kommentarer:

  1. Rar historia. Jag pratar också gärna med barn när jag kommer åt även om jag inte känner dom. Med vuxna också för den delen. Jag tycker faktiskt att det är en grej med storstaden (och Stockholm får väl kallas en storstad) att det finns en snabbhet hos människor att reagera, att svara och svara på ett vänligt vis om dom blir tilltalade av en helt främmande människa (=mig). I min norrländska småstad är det också oftast så men på många andra håll i landet kan det vara trögare. Det är i varje fall min erfarenhet.

    När det gäller barn har jag tyvärr inga i min omedelbara närhet nu för tiden (syskonbarn i Skåne är för långt bort) och man kan ju inte riktigt räkna mitt farmoderliga "skypande" med en liten kille i Australien...

    Det här med att prata med barn om vad dom ska bli som vuxna påminner mig om ett litet samtal med en av sönerna när han var liten.

    Sonen kommer av nån anledning in på ämnet och säger: Jag ska bli tandläkare.
    Jag: Jaså, så du ska bli tandläkare när du blir stor, du.
    Sonen förvånat: Nähä, jag ska inte bli stor. Jag ska bli en liten tandläkare. /Gabrielle RW

    SvaraRadera
  2. Ja, det fanns en fördom om Stockholmare; att de var stela eller nåt. Men jag tycker för det mesta det är tvärtom; det har nog blivit öppnare här. Lättare, mer "göteborgskt",
    Sen beror ju det mesta på en själv.

    När jag var i "mina" trakter i Lappland, dit jag återvänt i snart 25 år, tyckte jag alltid det var så fint med ungarna, och gamlingarna med, som sa hej utan att de alls kände en.

    Mina syskonbarn är också lite off. Men framförallt är de vuxna. Men jag har gudbarn, som får barn...och så vidare, nästan som i Povels visa "gift sig och fått barn och vuxit upp ETC"....

    När jag var ung jobbade jag med barn under några år, funderar på att göra det igen, när jag blir lastgammal. Tror på generations-komplementaritet.

    SvaraRadera