onsdag 28 november 2012

Flumliberalernas natt

Intressant att höra den från borgerligt håll fullständigt söndertuggade repliken: Vi vill inte ha tillbaka flumskolan. Kan så vara.
Men flumliberalism vill man ha. Billiga varor från länder där arbetarna har en övertänd arbetstid med upp till 18 timmars pass och knapp semester (Kina). Billiga bomullstyger från barnarbetare går bra (Indien). Billiga arbetare utan skyddsnät som tjänar grova pengar åt svenska byggfuskare (Stockholm). Flumliberala lobbyister från Wall Street går bra. De vänder ryggen mot forskningen, tror inte på klimatförändringen och fortsätter att forsla ut så mycket marknadsliberala gifter som möjligt i naturen. Det äter upp hela det amerikanska samhället med sin flummiga föreställning om vad frihet är: Det är att via privata miljardinkomster kunna styra politiken i Washington. Stöd och bidrag till den politik man vill ha, som är fortsatt flumliberal: Gör vad fan ni vill, tänd på med hela världen, rika pojkar, och se hur rationellt det blir.

Den marknadsekonomiska flumskolan har sedan länge anammats också i Sverige. Skolbarnen ska klara sig med skitböcker hos "skolledare" som drar in miljoner på sina billigt köpta (kommun-)tillgångar. De sjuka eller gamla i jättebolagens sängar ska betala för skatteflum i flumparadis, flumhögern ska sänka bolagsskatter, innan bolagen ens har betalat sina gamla skulder till svenska staten (eller den amerikanska för den delen). Men det går bra att moralisera över den som redan ligger. Grekland. Medan man överser med USAs bank-bonus-injektionsekonomi: The Ethic of Greed. "A free license to take whatever you can get in whatever way you can get it" för att citera Obama d.y. Där styr klassens värstingar. Mer på kokain än flum. Och numera är de välklädda.

Om det är någon som känner sig lika kritisk som jag kan det vara värt att se de här reportagen från USA, om hur köpt politik blir allt dyrare för dem som ska betala bankernas och andras utsvävningar. Noam Chomsky, Robert Reich, med flera är med och tänder ett ljus i mörkret i Pengar, makt och Wall street, en förödande klarsynt film, som gick i Svt under hösten. Tyvärr borta från Svt Play. Men den intresserade kan hitta materialet på amerikanska Frontline. Del två av en serie på fyra, nedan.

http://video.pbs.org/video/2226666506/
----------------------------------------------

Tillägg: Apropå marknadsliberalernas totala oförmåga att hantera klimatfrågan: Monbiot igen: Här!

12 kommentarer:

 1. Bra rutet! Som man sa förr... Men även om informationen och kunskapen finns så försvinner det i mediebruset. "Amusing ourselves to death", tror jag Neil Postmans bok hette någon gång på 80-talet...

  SvaraRadera
 2. Ja, Lennart, jag vet. Märker hur överdramturgiserade nyhetsprogrammen blivit också; det man vill veta behöver ju annars inga cliffhangers.

  SvaraRadera
 3. Håller med. Frågan är om ens flumliberalerna ser något bra i det där. Men man måste väl, för att inte ge vänstern rätt.

  SvaraRadera
 4. Anna, jag har en liberal bästa vän som inte ser något gott i det där.
  Men det är the big picture of tillväxt-ekonomi för personlig vinning, sen länge kallad girighet, som tagit över. Och jag håller inte med Johan Norberg (liberal) om att girighet är en bra drivkraft. För den har ingen (etisk) hejd. Den kan gå över lik. Och alltför ofta gör den det.

  SvaraRadera
 5. Tack, Peter. (Du är väl inte katt?)

  SvaraRadera
 6. I love it when you talk Communist...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hey ho, det är jag inte. Men tack likväl.

   Radera
 7. Amen. Och suck. Blir så frustrerad av detta.

  SvaraRadera
 8. Frustrerad, ja. Men du är i gott sällskap. Jag blir alltid lika hoppfull över hur många insiktsfulla typer det finns, inte minst bland intellektuella och konstnärer i Amerika. Alltså den mänskliga insikten finns, men utvecklingen - ja, den tror jag inte på. Tyvärr. Det kan bara bli bättre efter att många fattat att det blivit värre.

  SvaraRadera
 9. Flumliberal - härligt ord! Det ska jag börja nyttja.

  SvaraRadera
 10. Ja, du, North of, det är väl dags att vända rätt på språket.

  (Obs - betyder inte att jag försvarar "flumskolan", men det fattar du).


  SvaraRadera