torsdag 8 december 2011

Månvägar

Halkar runt lite i parken. Hasar ut till bryggan där jag i lugn och ro kan betrakta månens väg mot full. Det ser ut som en målning. Jaha. Nu igen. Konstfördärvad är vad man är. Munch idag. Monet i morgon. Oscar Bergman i vitsippornas tid.

Här är grusat, men bara till hälften. Alla hasar, och ingen märker om jag hasar lite mer. En ung kvinna bär sin skymningspåse med sig ut på bryggan. Vad innehåller en sån? Hemliga värden? Något kriminellt. Ett paket hasch. En bit av himlen? Nä. Ur påsen vecklar hon ut en annan påse. Den innehåller fågelnäring. Hon smular korvbröden medan jag ser på. Sådant korvbröd har jag inte hållit i min hand på länge. Och väl är det. Men här går de åt. En flock med änder kommer simmande med fåror av ljusglans efter sig. Tre hade varit nog för en Liljefors. Men nu är de trettio, mest blågrönblänkiga hannar.
Vattnet fullt av brödsmulor och kiv. Alltså - det räcker. Vattenliv, en oförväntan, en brinnande blå himmel och en måne som går upp över den japanska uddens trädsilhuetter.

Jag lämnar brödkacklet och kliver bort från isgruset till gräsmattor som för första gången i år stadgat sig mot frost. Krasigt. Träden hörs inte säga något alls. Men det är något som talar, tiger, vankas, bara här. Som på andra håll i naturen.
Trots allt - och hur man än ser det - ännu större än i konsten. Eftersom detta inte är en fyrkant, en rektangel, eller en sonat. Bara mörka vatten, en mångata, och nio ljusa lyktor som rundar en allt svartare udde.





Målning av Paul Klee. Kunde inte låta bli.

12 kommentarer:

  1. Å, nu blir jag så där glad igen! Vad fint skrivet! Och att du gör konst av det som är större än konsten, att du lyckas fånga den känslan. Fast så kanske det är med all bra konst? Jaja. Gillar bilden också, alla tiders fåglar!

    SvaraRadera
  2. Jag med. Särskilt glad att du stavar silhuetter med h. Det gör jag med, tycker det är snyggare.

    SvaraRadera
  3. Tack hörni, fina brudar ;)

    Helena; visst är den vacker bilden, en liten barnslig Klee jag inte sett förut. Han hade väl också feeling för det där obetydliga pågåendet i det vi kallar natur.

    Och Karin, vet du när jag läste igenom texten var jag lite tveksam just på silhuetter, men lät det stå. h-et ger liksom ett lyft, i andningen.

    SvaraRadera
  4. Nä vet du, nån gång kan jag behöva bilda mig. Vad betyder A.k.a. ?

    SvaraRadera
  5. Godmiddag!
    Eftersom inget annat svar kommit på din fråga: also known as.

    SvaraRadera
  6. Tack Lennart, jag hade förstås hunnit googla fram denna omistliga kunskap.

    SvaraRadera
  7. Hehe, ja, det är inte så lätt. Ännu svårare att använda rätt. Also known as, betyder det. Så här var det väl lite halvfel, liksom.
    Mer rätt tror jag är ungefär: Den där runda grejen med handtag, a.k.a kastrull.

    Hörs

    SvaraRadera
  8. Nu ser jag att Lennart redan svarat. A.k.a rätt svar.

    SvaraRadera
  9. Man kan använda det väldigt flitigt, a.k.a. maniskt, typ. Nu slutar jag. Hej

    SvaraRadera
  10. Gabi, jag gillar när du skär-upp konsthistorien och fäster delarna på verkligheten!

    SvaraRadera
  11. tack, det var fint beröm, Gunnar.

    jag tror att man måste älska livet mer än kulturen, och att det är först då kulturen får sin rätta klang...ibland.

    hörde Mahlers etta live igår, mer om det senare...

    SvaraRadera