torsdag 25 juni 2020

Badklippan


När vi inte for ut till Arkö längst ut vid kusten och när vi inte for ner till Stora Rängen, söder om Linköping, reste vi gärna upp till Skiren. Det är en liten sjö mellan stora skogar, en bit norr om Östgötaslätten, och förmodligen i ett naturområde ägt av någon herr Douglas si eller så. Men det tänkte vi aldrig på. Vi gick ner i den branta backen mellan klippor och tallar, och kom ner på stigen som doftade starkt av barr i solen. Vår hund, Bella The Golden, hade bråttom ner i vattnet, medan vi människor, maken och jag, tog av våra kläder i lugn och ro, solade en stund och lyssnade till lommen som alltid hördes där.

Det var alltså en av minst tio platser i Östergötland som vi återvände till. Sjön var klar och ren, och folktom. Det fanns inga bostäder på mils håll, och vi kunde bada nakna ogenerat. Klimatet i södra mellansverige var också lämpat för att simma från maj till september. Så det gjorde vi. Ibland tog vi oss så långt ut i sjön att det blev för mycket till och med för vår badhund. Då satt hon på stranden och ylade efter oss, som en varg efter sin flock. Ibland simmade vi alla tre, utmed stranden. Detta var de lyckliga dagarna. Länge sen nu. Men klippan finns kvar, rundad och fin, och sjön speglar dagar som är likadana som de var då. Men utan oss.
3 kommentarer:

 1. Vacker bild... Roligt med Golden att dom är så badglada. Minns en retriever i Västervik som med glatt mod sprang ut hoppade i från bryggan.
  Och sjön Skiren snuddade jag nyss vid i Twitter eller FB där folk skrev om namn på badplatser/sjöar som dom tyckte var vackra.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var en underbart lätt hund att ha och göra med. Inte skällig heller, jag hade ju henne i innerstadslägenhet sen, och aldrig att hon skällde mot farstun eller på gården. En mycket oneurotisk hund. Totalt orädd ocskå.
  Och ja, Skiren, lär finnas flera flera i Sverige. Hade igår kontakt med en man vars barndomssjö var Skiren lite norr om Norrköping.
  (ledsen att jag inte kan kommentera hos dig längre. Det har uppstått nån sorts inkompatibiltet mellan de olika bloggarna.)

  SvaraRadera
 3. Om bloggandet: Ja, lite synd att du inte kan kommentera på min blogg. Saknar dig där. Det känns ju som om vi har en del gemensamt, inte bara vårt vackra förnamn.

  SvaraRadera