torsdag 12 september 2013

Philip Glass och murgrönan

Philip Glass´musik får mig att vilja bo i ett rätt så högt tegelhus övervuxet med murgröna. Och det finns absolut ingen anledning till det. Mer än att det knappast blir av. En anledning: Jag ser nästan aldrig några hus övervuxna med murgröna som jag helt lugnt kan ockupera. Jag tror murgrönans tid är förbi på grund av den allmänna snålheten och penningbegäret. Murgrönan är inte rationell i förhållande till muren. Därför. Lyssna.12 kommentarer:

 1. Tack. Ny bekantskap för mig denne Glass. Suggestivt stycke med en sorts lugnt konstaterande om att det är så det är. Utan vemod eller melankoli. Gick finemang att lyssna på utan murgröna.

  SvaraRadera
 2. Asså va; min text var ju mest en tribut till det irrationella.
  Har som sagt ingenting med Philip Glass att göra. Utom för mig :)

  Fint att du tyckte om.

  Såg du den begåvade filmen "Timmarna" (The Hours), så har du hört hans musik förr.

  SvaraRadera
 3. Glas-Filip får däremot mig att lämna lokalen. Vi gick och såg hans opera på Akhnaten på ENO en gång, och bestämde oss för att gå i pausen och dricka oss fulla på en pub i stället. Heard one kvintcirkelgång, heard'em all.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joda. Har uppmärksammat upprepningarna. Men bryr mig inte om det. Jag tar tre av hans kompositioner. Och är glad.

   Opera är inte hans gren, även om någon fått honom att tro det. Däremot filmmusik.
   Och: Kanske är det ngt som tappas bort när man övergår från att vara taxikörande komponist, till att vara på beställningsnivå.


   By the way: Opera är inte Brittens gren heller!

   Radera
 4. Okejrå...jag tog nog till mig musiken mer än texten den här gången!
  Timmarna såg jag. Bra film. Minns inget om musiken men jag ska tänka på det om jag ser om den.

  SvaraRadera
 5. Jag kommenterar murgröna. Älskar murgröna! Ser av någon anledning långa smalhuslängor i rödbrunt tegel som klätts in med denna växt och som om hösten lyser rödgula. Så vackert!

  SvaraRadera
 6. Det har ju alltid varit vanligt i England, kanske på grund av murgrönsvänligare klimat. Men jag minns såna hus som oftare förekommande i Stockholm förr, innan lilla snusförnuftet helt tog över. Ett exempel, borta vid stort hus ett kvarter från radiohuset. Lärkstan. Diplomatstan.
  Jag måste gå och kolal hur det står till med murgrönsväggarna före vintern ;) Diplomatewrna har väl änu "råd" att vara lite romantiska kanske?

  SvaraRadera
 7. PS: Undrar om murgröna "lyser rödgul" om hösten. Kanske tänker du på en annan klätterväxt? Tror murgröna är evergreen. Tills den bara torkar bort, liksom.

  SvaraRadera
 8. Jag gissar att murgröna kan skada putsade fasader pga den ökade fuktbelastningen. Tegel är nog mindre känsligt men vi har för få tegelhus här. Lärkstaden och Diplomatstaden har ju en hel del tegelhus och det är kanske därför.

  Tyvärr klarar sig inte murgröna i zon 6 så det blir ingen i norrbotten- Däremot funderar jag på att sätta två vinplanor, Zilga, mot ladugårdsväggen om den jag planterat vid husväggen övervintrar bra. Kan ju bli väldigt fint mot vit puts!

  SvaraRadera
 9. You´re such a doer!

  Javisst tegel och murgröna passar förstås bättre samman.

  SvaraRadera
 10. Sankta Klara kyrka har murgröna som blir väldigt vacker på hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Det ska du tack för att du rapporterar.

   Radera