måndag 15 maj 2017
There must be better songs to sing
Medan jag väntar i en telefonkö bläddrar jag i den lilla vackra utgåvan "Bildning" från Atlas förlag. Slår upp Ola Larsmos text och glömmer telecombranschen.
Larsmo beskriver på rytmiskt stabilt språk sin gamsvenska relation till bildning: Fäders och mödrars bildningsgång från bibliotek till fackföreningar och nykterhetsrörelse.
"Bildningsidealet hos folkrörelserna handlar om makt. Men makt över det egna livet, inte över andras. En mjölnardräng i Gävle läser om antikens litteratur därför att han inte vill vara reducerad till enbart mjölnardräng. (...) Och den riktning som fanns i hela folkbildningsarbetet hos föreningsbibliotek, läsecirklar, fackföreningstidningar och småningom folkbiblioteken handlade om detta: världen ska bli större".
"Varför gör det mig ännu rasande när jag hör en del förståsigpåare avfärda tillgången till kultur som en sorts förströelse och underhållning som man kan ha eller mista?
Det handlar naturligtvis om frihet. Det handlar fortfarande om makten över det egna livet."
Till sist övergår Larsmo till att berätta om den engelska komedin "Rita". En pjäs som filmades och blev succé på 80-talet. Rita är den unga arbetarhustrun som läser litteraturhistoria innan dörrarna slår igen kring man och barn. När hon halvhjärtat bestämt sig för att hoppa av universitetet, inträffar denna scen: Under en pubkväll, då någon för tjugonde gången spelar samma låt på jukeboxen, börjar hennes mamma gråta: "There must be better songs to sing", säger hon. Rita går tillbaka till studierna.
Jag tror att jag blev så förtjust i Larsmos text därför att den, förutom innehållets patos, är så väl skriven. En paus från en hoppsig recensionsbok jag kämpar med nu, som stundtals förvandlar mig till det bitande ovädret Allan Fagerström.
"Better songs", eller ett språk, får man tyvärr inte ens genom bildning. Men Ola Larsmo har det. Läs den lilla boken, kamrater: Andra essäförfattare i samlingen är: Calle Nathanson, Susanna Alakoski, Martin Aagard, Judith Kiros,m.fl.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för tipset! Ola Larsmo gillar jag. Skriver bra i DN och har nyligen kommit ut med "Swede Hollow" om fattiga svenska invandrare i USA."Timmarna med Rita" såg vi på bio då när det begav sig. Och själva tänket - att tillgången till kultur handlar om frihet och makten över det egna livet - håller jag ju med om så det nästan värker. Påminner mig också om hur Hamlet i Teater Galeasens fantastiska föreställning säger till den lilla kaninflickan att hon ska läsa så mycket böcker hon kan. Han ber henne lova honom det.
SvaraRaderaJag ska se till att den köps in till biblioteket här och låna och läsa! På biblioteken - kanske folkbildningens sista bastion - träffar man på en och annan mjölnardräng...
SvaraRadera;) Du är go.
SvaraRadera