torsdag 3 november 2016

Fuck November

Kommer ut på gatan och fryser till. Löven är fallna och redan bruna. Grått ljus rinner mellan husen och sprider en känsla av förstelning. Jag drar på mig kapuschongen och börjar gå. För det är ju så man gör, man kommer igenom det. Det ena och det andra. En vägg av kyla, ett ljus som slocknar, månen i nedan, stora säckar med renoveringsmaterial från banklånekundernas konstanta ombyggnationer.

Gatan är numera inte bara allmän plats utan till stora delar ockuperad av renoverings- och-avfalls-säckar. Sverige är så klimatmedvetet. Sure. Men inte så länge folk utan känsla för realiteter kan låna hur mycket pengar som helst till nollränta, och producera avfall. De lever - som Horace Engdahl sa - över sina tillgångar.
Somliga av dem sysslar med att göra pengar av pengar. En helt improduktiv verksamhet som inte ger någonting ifrån sig till samhället, bara sätter nollor efter nollor, och det är ju signifikativt. Det var den sorten som var skyldig till börskraschen 2008. Men fortfarande tror folk att girighet är fint. Nästan. Lille Johan Nordberg deklarerar om igen att det är en bra drivkraft. Okej - well - om de åtminstone gör någonting. Skidor eller musikalbum, barnvagnar eller sportskor, okej. Men alla de här som sitter vid sina datorer och flyttar pengar åt sig själva och andra. Så fjuttigt.

En väninna berättade om sitt barnbarn: Han säger att de sämsta alltid vinner. Ja, för att det är enklare att dra ner nivån, än att höja den. Enklare att förstöra ett hus man köpt billigt av staten, än att sköta sina uppdrag ansvarsfullt. Enklare att söndra en familj och ta vad man kommer över, än att vara inställd på generositet och sammanhållning. Enklare att vara girig och hagalen än att dela med andra. Enklare att söndra och härska än att vilja det goda.

Så får samhället de ledare det förtjänar: Donald Trump skrider fram som en omedveten korkad ståuppare för hagalenskapen. Jimmie Åkesson och hans enfaldiga kumpaner fortsätter att hata allt osvenskt. Beviset för deras ohyggliga inskränkthet är att de nu också vill få ut "främmande ord" ur svenska språket. Komplexen rider på en våg av dumhet och liknar samma komplex av grav narcissistisk karaktär som Anders Breivik var full av.

Så: Fuck you fixartyper och lögnare. Trump är en gås, men en farlig gås. Och det obehagliga manipulerandet kring valet i USA är bara alltför likt det manipulerande som blivit en vanesak överallt; i företag, bland börsfixare, i bostadsbranschen och nu även i vårdbranschen, skolor och förskolor. Den nya "människan" föredrar att ha saker upp i röven i stället för att bry sig om helheten. Skatter är för andra. Själva bara roffar de. Och nu har de fått sin ynkliga idol: Donald Trump. Fuck november.En länk till the Guardian. Om varför fattiga vita röstar på Trump.

5 kommentarer:

 1. Bra rutet!
  Håller med. Om allt utom just "fuck November". Denna stackars månad som alla verkar tycka illa om. Inte nån direkt favorit hos mig heller men som den käringen mot strömmen jag är vill jag inte tala illa om den... Önskar dig en bra november, trots frusenhet och gråskala med mera!

  SvaraRadera
 2. Fuck November var lite en dagsrapport kan jag säga. USA-valet mest i åtanke. I övrigt är jag nog en sån som tar vädret som det kommer, men jag har lite svårt med bristen på sol. Det är ljusare i Lappland, nu när snön har fallit.
  Vi ska se - om en vecka är jag kanske lika glad som när Obama vann, första gången.

  SvaraRadera
 3. Tack för påminnelsen om världens tillstånd. Jag häller upp ett glas vin till. Men likt GRW vill jag försvara november, en månad som står för förändring, eftertanke, rensning och början på något nytt. Och lövräfsning.

  SvaraRadera
 4. Men kära vänner; ni tar det så bokstavligt. Jag tänkte på just denna dag, i November, just detta väder, just denna plågsamma valperiod i USA, osv. Jag tänkte på November som symbol för mörkret. Annars brukar jag aldrig klaga på naturens gång. Jag tror också att november KAN vara en tid för introversion, kontemplation, och forskning under mikroskopet ;)

  SvaraRadera
 5. Och det här är min muntration till er båda:

  Nu råder höstars höst
  att trist och grått begråta -
  Och ingen helg ger tröst,
  ja,alla helgon må förlåta!
  /Povel Ramel

  SvaraRadera