tisdag 31 augusti 2021

Lindarna och Skönheten

Och så kom det en till kväll, vacker som en tavla. Jag hade just avslutat ett långt samtal med min äldsta, bästa vän, och drog ut i parken. Någonting händer när man sysslat med sina egna bilder några dar, eller konst överhuvudtaget; man kommer ut i naturen och ser allt som måleri. Färgerna som djupnat faller ner från träden i stora elementära sjok av mörkgrönt, himlen är illande blåviolett, vattnet blänker i kornblått, violblått, mörk materia. Det var svindlande vackert ikväll. 

En båt låg ute på vattnets spegel i silhuett mot den svagt rosa himlen. Kullarna svängde i ljuset. Himlen i zenit var mystiskt obeskrivligt blå. Jag var fullständigt lycklig. Mindes med ens hur det var ibland när jag kom ut från konstvetenskapen där vi sysslat med bild i flera timmar: Hur jag plötsligt såg världen som konst. Till och med en rondell där bilarna låg med röda baklyktor kunde vara vacker. Men, som alltid, framförallt träden, vattnet, himlen, våra eviga vänner. Och aldrig har jag som ikväll lagt märke till hur just lindar har enormt knotiga, bulliga stammar nere vid roten. Måste ut och rita av dem innan det blir för kallt. Likaså den trolska jättestenen som isen flyttade för 400.000 år sen.

 4 kommentarer:

 1. Jag är lite avundsjuk på din förmåga att beskriva färger. Ju fler ord man har, desto mer kan man se. Det där är något jag borde öva mig i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag beskrev färger särskilt väl iden texten. Men det som händer är att jag faller in i en viss sorts skönhetsextas när jag jobbat med bild ett tag. Ord däremot...; )

   Radera
 2. Kameran har tidvis hjälpt mig att se. Se det vackra i den gråaste, blötaste novemberdag. Det blir så självklart, då. Ända tills jag upptäcker att jag ser allt i fyrkantiga bildrutor. Då måste jag ta en paus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skillnad på kamera och måleri. Men om jag jobbat med bild i tre timmar, särskilt om jag jobbar i paint, händer det märkliga att varenda linje satt sig på näthinnan. Så när jag stirrar på en vit vägg där jag ligger i sängen så mönstras den upp av mönster och färger jag gjort. Helt egendomlig effekt i hjärna/ögon tydligen. Tyder på koncentration i varje fall.

   Radera