tisdag 25 oktober 2011

Valfri samhällstårta.

Moderaterna blir som Socialdemokraterna. Socialdemokraterna blir som Moderaterna. Centern blir som Kristdemokraterna. Kristdemokraterna blir som gammelhögern. Gammelhögern blir som Centern. Vänsterpartiet blir som Socialdemokraterna, fast lite mer. Miljöpartiet blir som Folkpartiet, fast lite större. Folkpartiet blir som Inget Särskilt fast med Skolfrågor som flagga. Sverigedemokraterna blir som gammelcenter på landsbygden - innan det fanns ett begrepp som invandrare, (fast med läskigare flaggor i hemlighet). Xenophobia Undercover ingår i notan.
Bara broderskapsrörelsen och K G Hammar och Martin Lönnebo protesterar, och de är ju knappast ett "parti".

Alltså är det bankerna och EU och det hundögda "ansvaret" som styr landet; Caligula Light som ser till att betalningen tillkommer dem som ställt till det. Och vem hade egentligen trott något annat?
Cyklisterna?

10 kommentarer:

 1. Tårta? Verkar mera en gröt tycker jag. Men du har rätt enligt min mening.

  Det otäcka är att alla partier samlat sig kring samma ekonomisk/politiska ideologi, låt vara med olika betoningar och förtecken. Man har lyckats glömma bort -eller snarare nonchalera- allt vad erfarenhet och forskning har lärt oss sedan förra århundradets mitt. Hur kan det komma sig? Enligt min mening är det ren och skär röstfiskande populism från höger till vänster. Du kan inte begära att "vanliga" väljare skall begripa sig på "den balanserade budgetens multiplikatorverkningar" eller "accelerationsprincipen" eller genomskåda kvantitetsteorins fällor. (MV=PT, minns du?...)Men om du kommer med enkla budskap, analogier, låt vara falska, från privatekonomin: "den som är satt i skuld är icke fri" eller "dina förslag är ofinansierade" så verkar det förnuftigt trots att det innebär en fullständig ansvarsabdikation och överförande av makten till de aktörer du nämner. Penningpolitikens hegemoni är ju helt absurd i dagens perspektiv men det är tydligen en helig dogm som man inte får ifrågasätta.

  Nu går allting ut på att lugna "marknaden" , ett defintionsmässigt omöjligt projekt, när vad som skulle behövas i stället vore ett kraftfullt offentligt ingripande, tillfällig nationalisering av "bad banks" och kraftfulla regleringar. Utsatta banker måste naturligtvis rekapitaliseras men det skall ske på det offentligas, medborgarnas, villkor och i första hand riktas mot ägare och bonusfinansierade direktörer. Men så blir det säkert inte.

  Medborgare i allmänhet må ha svårt att sätta sig in i finanspolitikens labyrinter som jag antydde ovan men de har defintivt inte svårt att förstå att det är omoraliskt att lösa ut bonusfinansierade spekulanter som drivit fram finanskrisen. Risken är väl att ilskan kommer att rikta sig åt fel håll.

  Ursäkta att det blev långt.

  (PS - för att kunna kommentera var jag tvungen att använda ett gammalt googlekonto från förra århundradet. Kan du inte tänka dig att tillåta kommentarer med namn och mail? I vart fall är det Bengt O. på http://www.karlsson.at som skrivit detta, inte någon annan...)

  SvaraRadera
 2. Tack Bengt, för en salt kommentar. Längden är inget problem. Men jag ska ta in lite mer av den i skallen efterhand, återkommer.

  Synd att det är svårt att kommentera, ngn annan har också påpekat det: VAD ska jag göra? Någon?

  Jag tog bort "rullstolen" på Karins inrådan. Kan inte ngn smart-ass till gammal bloggare komma med nästa goda förslag?

  Jag vill ju att alla ska kunna komma in med kommentarer, utom möjligen de Anonyma skägglösa Filistéerna.

  SvaraRadera
 3. Skumt, det där med kommentarerna. Om man testar "anonymt" längst ned spalten här under så borde det ju gå att slippa googlekonto?

  Annars ställer man inte det under "inställningar" (från dashboard), sen "kommentarer" och där ska man fylla i att ALLA får kommentera, sen spara inställningarna längst ned på sidan.

  Fast på blogger får man aldrig som "ägare" uppgift om mailadress, tror jag...

  SvaraRadera
 4. Ja nu finns alternativen "anonym" resp. "Namn/webadress"

  SvaraRadera
 5. Gabrielle,
  Tror inte att du behöver oroa dig för anonyma kommentarer. Jag får nästan inga alls. Tillfälligt (om man tror att man skrivit något provocerande och länkat till väldigt lästa artiklar) så kan man slå på moderering. Och sen ta bort den igen. För övrigt kan man ju ALLTID ta bort kommentarer man inte gillar. Så du kan säkert tillåta att alla kommenterar. Nu testar jag en annan profil.

  Karin/Blott Sverige

  SvaraRadera
 6. Bengt,
  funderar fortfarande så det knakar på din kommentar...Särskilt det här: "(MV=PT, minns du?" ;)
  Men läste nu din egen text med diverse uppklarningar nyss.

  Karin, kan man återta rullstolen med låta anonyma vara med?

  SvaraRadera
 7. En jävla röra! Bra beskrivet. Roligt det där med gammelcentern :)

  SvaraRadera
 8. Tack Peter!
  Ja, man får lov hålla ångan uppe med lite fighting spirit! Om än aldrig så genomskeptisk ;)

  SvaraRadera
 9. Gabrielle,
  Ja, det tror jag. Rullstolen vill ju få bort spam, inte riktiga kommentarer skrivna av en riktig människa.

  SvaraRadera