lördag 29 oktober 2011

Segelbåtar och skåp.

Idag gick jag runt Skeppsholmen, där segelbåtarna fortfarande låg och kluckade i västanvinden. Bakom dem ett tystnat Gröna Lund och, snett ovanför båthamnen, Kastellet där Babar gjorde sin morgongymnastik på terrassen, enligt min barndoms pappa. Kajerna är numera välskötta och trähusen är renoverade i pastellfärger. Dessutom fanns det marschaller i backen på Kastellholmen. Några skulle gifta sig i ett av husen ikväll. Men Babar är död sedan länge. I alla fall min pappas Babar.

Häromdagen gick vi på Långholmen, i samma melankoliska oktoberskymning. Där är husen stillsamma till sin karaktär, och ett långt huskomplex, knappt högre än en skuta speglade sin tysta fasad i det blanka vattnet. Vi gick över en liten bro, och fortsatte utmed stranden norrut, förbi halvt förfallna bryggor, på bortglömda promenadvägar, förbi det gamla fängelset och vidare bort under pilarna tills vi såg staden på andra sidan vattnet. Norr Mälarstrand.
Under våra fötter jord, löv, en doft av murket trä. Svarta träd mot vattnet, en bil som oväntat svängde sina lyktor mot oss och kom rullande i smygtakt. Film Noir.

På tillbakavägen passerade vi en stor bred backe där båtfolket lagt upp sina drömmar. Navigare necesse est, vivere non est necesse, läste jag på latinlinjen. Här låg hundra stillastående navigatörer. Segelbåtar modell havskryssare uppstaplade på träbockar eller på nyare stöd av metallrör. I skymningen såg de ut som spolformade valar fastnade i sina ställningar, med den tunga kölfenan neråt backen. Valar som inväntar vintern. Utan segel och utan hav, en uppstoppad dröm.

Man kan lägga sin själ i en båt, det förstår jag. Men inte att man kan lägga den i skåp och lådor, soffor och köksluckor. Själv bor jag sedan lång tid med en soffa för mycket, ett skåp för mycket, en byrå och en säng för mycket. Varför är en lång historia, men kortfattat: Man byggde vindsvåningar där jag förut hade mitt vindskontor. Jag skulle behöva en vinsch och ett ställ för att lasta av mina skåp på några träbockar i en hemlig och oövervakad del av staden. Långholmsbacken, typ. Synd att inte skåp kan segla. Aldrig kommer att kunna. Man får väl ro bort dem.

För en tid sedan var det någon som frågade (och det får man ju vara glad för i min ålder) – ”Är du gift?”. ”Nej” sa jag. Utan vidare eftertanke. Jag borde kanske sagt ja. Ja, jag är gift med mina skåp. Två stora och tre små mutister. Varav hälften måste ut ur mitt hem innan jag ens kan börja navigera. Eller släppa in något mer talfört.

9 kommentarer:

  1. Du vet bestämt var skåpet ska stå!

    Smidig som ett kylskåp. Sa man inte det om Göran Persson?

    Själv hade jag en arkitektonisk idé om skåp. I kyrkor i det här landet jag bor så går man ofta igenom en sorts skåp på vägen in. Det är väl egentligen ett vindfång i trä, dörrarna ibland klädda med sammet, ofta ställda så att ljuset inte faller direkt in i kyrkorummet. Gäller stora kyrkor, inte små. En sorts krångel, alltså.
    Men inifrån ser det där krånglet ut som ett stort träskåp.
    Min idé bygger på att man i stora rum helt enkelt bygger skåp när man måste bygga ett litet rum inne i det stora. Tex, du har en stor hög hall, och du behöver en extra tjotta.
    Saken är enkelt. Ett stort högt nybarockskåp i mörkbrunt med mässingsnyckel och krusiduller. Men inuti är det alltså en tjotta.

    Jag tycker att de där skåpen som leder till andra världar är bäst. De utan baksida, Narniaskåpen. Får man tag i ett sånt så ska man se till att behålla det.

    Men soffor, ja, de är bara deprimerande.

    SvaraRadera
  2. Jaa du, Karin, det är vackert att du tar dig an skåpen så konstruktivt. Visst, det höga jugendskåpet kunde passa som inkörsport till en veranda på en Hälsingegård, om man hade en.

    Det andra skåpet är mer omistligt än så, någon sorts gammmal bondbarock som inte ens jag, omaterialistiska människa, kan tänka mig att skiljas från, än mindre gräva ut ryggen på.

    Den ena soffan är gustaviansk, så den är inte tråkig alls. Det är Kamprads soffa som väntar på bättre tider. Resten talar vi inte om.

    Men politiker som liknar skåp gillar inte jag heller, inte ens om de går utåt med fötterna ;)

    SvaraRadera
  3. Man kan sätta en uppstoppad tänkare i skåpet också.
    http://www.victorianweb.org/history/education/ulondon/14.html

    SvaraRadera
  4. Anna,
    Vilken sällsynt obehaglig och pervers idé den där skåp-mumien visar upp. Men det kanske säger något om bevarelsedriftens baksida. I, me, mine, och så.

    SvaraRadera
  5. Du kunde ju hälsat på mig, jag bor nästan där :)

    SvaraRadera
  6. Men, alltså, man måste få ha ett förråd enligt alla hyresregler, är det inte så? Jäkla vindsvåningsmarodörer.

    Men mumien var kul, synd att man inte fick se huvudet ...

    SvaraRadera
  7. Helena:
    Ja, vi har fått ett källarförråd, som är för litet. Förr hade vi vindsförråd plus litet källarförråd.

    Vindsvåningsmarodörer är rätta ordet: Här finns inte en lägenhet som inte regnat ner i nästa lägenhet, med rören läckande av amatör-rörmokarnas framfart...
    Don´t get me started.

    Jaså, mumien var nåt för dig, hum ;) Jag skulle hellre ha porträttskulpturen av min farfar i ett skåp (som jag inte har plats för).

    SvaraRadera
  8. Huvudet utlovas i den här korta dokumentären om Bentham
    http://www.youtube.com/watch?v=ZCwhKCqdINY

    Han är en viktig tänkare som tillsammans med John Stuart Mills lade grundvalen för den nyttoetiska tankeskolan.

    Dokumentären rekommenderas, med eller utan filosofens huvud.

    SvaraRadera
  9. Okej, kul; jag tror jag tar mitt eget huvud med mig till dokumentären. Men nyttoetiken är en farlig sak...kan hämma vilka kreativa handlingar som helst ;)

    SvaraRadera