Där jag nu befinner mig, i den ålder där man ser en del av sitt liv i backspegeln, hör jag ibland mig själv, eller en vän, säga: "Varför gjorde jag inte", "varför skilde jag mig inte redan då"; men lika ofta tvärtom "jag ångrar inte en sekund mina år i Peru" eller "nu först fattar jag vad livet med A betydde för mig".
I min backspegel syns förstås den sortens val som vi kallar "egna". Studier, yrkesval, resor, giftermål, flytt till annan ort. Men när jag håller fram decennierna framför mig blir det tydligt hur många viktiga sammanträffanden i livet som snarare fallit över mig, än att jag uppsökt dem.
Jag kan på tio fingrar räkna de människor som betytt mest för mig under några decennier; och de flesta av dem har jag inte mött för att jag sökte upp dem; utan av en så kallad slump. Några på en fest, några på en resa, eller i jobb. Jag har fått de här människorna, och det betyder lika mycket för mig som det jag hittat på för egen motor. Flera av dem skulle nog säga detsamma om mig.
I andra kulturer än vår är det här rena självklarheter: Man lever mer tålmodigt i den krets där äktenskap och familj placerar en. Vi egotrippare vill inte vara så bundna; vi vill dagligen och stundligen känna att vi fattar egna beslut; eller att de plikter vi accepterar är våra egna val. Om feminismen handlar om kvinnans frigörelse, så handlar hela västerlandets historia om individens frigörelse; om att få lov att söka sitt öde. Den existentialistiska psykoanalytikern Rollo May kallar det för intentionalitet: att följa den egna viljans inriktning.
Och, visst, man skall aldrig någonsin kväva den där rösten som år efter år frågar sig; Vad vill jag? Eller: Vad var det egentligen jag ville med mitt liv? Paradoxen är det man kanske långt senare erfar; att man ofta ville det som skedde. Att de ting och händelser man inte kunde bestämma över, kom som en gåva. Även om den ibland var en smula förberedd, av det vi drogs till. Vår lust att gå dit näsan pekade.
(Tidigare publicerad i Sundsvalls Tidning m.fl)
At jeg er universets midte,
SvaraRaderaer ingen hazarderet dom.
Jeg slutter mig rent logiskt till det.
För resten er ju udenom.
(Piet Hein)
Piet Hein är bra.
SvaraRaderaIbland känner jag mig som kulan i ett flipperspel...
SvaraRaderaUsch. Don ´t. Rulla ner.
SvaraRaderaHoppas någon tiltar...
SvaraRaderaJo, det händer då och då: spelets regler bryts eller byts och det fullständigt oväntade händer...
RaderaDu kan så fina ord, Bengt. För oss gamla nationalister är detta ett stort frågetecken på Nationaldagen. Tiltar?
SvaraRadera"Tilta" är att vicka på flipperlådan för att undvika att kulan trillar ner. Men är man för våldsam avbryts spelet. Precis som livet alltså.
SvaraRaderaFint tycker jag - att vi bytte de slitna schack-metaforerna mot flipperspelets flimriga låda.
SvaraRadera