tisdag 4 november 2014

"Va såssigt". Om en arbetsplatsolycka.

Den gamla inarbetade skolgårdsdevisen: "Va såssigt" hörs i sociala medier. Ibland kanske stavat som "Vad sossigt", mera sällan "Vad såsigt", och i det senare fallet vet man ju aldrig vilka partier som avses.
I alla fall: En som jag, som inte på länge röstat på socialdemokraterna, kan ändå inte se annat än att det mesta av vad de gjort för Sverige och svenskarna i form av jämlik, stabil utveckling är omistligt. Ännu bättre var det på den tiden Socialdemokraterna hade en ideologi och en idealitet som gjorde avtryck. Bäst märks den fortfarande på en gentleman som Bengt Göransson när han oförtröttligt håller sina föredrag om Kultur. Jag vill gärna tro att en redig norrländska som Margot Wallström också kan förbättra bilden av "sosseriet". Ja, det hoppas jag.

Att jag alls skriver ett par rader om detta ämne idag, beror på utvecklingen, eller snarare avvecklingen av arbetarskydd och kollektivavtal i Sverige. Saker som varit självskrivna för Socialdemokraterna har nu vaskats undan i fagert tal om öppna gränser och fri lönesättning. Vi vill så gärna släppa in utländsk arbetskraft, och det är okej. Men de fina företagen och de nästan lika fina entreprenörerna och underleverantörerna är däremot inte så nogräknade när det gäller arbetares löner, scheman, skydd och rättigheter.

Idag dog två arbetare vid den ytterst uppstressade arbetsplats där Fortum bygger nytt kraftvärmeverk. En arbetarpappas berättelse kan ni läsa här.
Jag har bevittnat den här typen av arbetaranvändning. Jag har sett det hos underentreprenörer till en byggfirma, där polska, sydafrikanska och ukrainska jobbare fick gå i 14-timmars-pass, och bo i källarrum utan fönster, utan vatten, sju stycken. Och så vidare. Vid det tillfället ringde jag till Byggfacket - som förklarade att de inget kan göra om inte firman som anställt är registrerad i Svenska Arbetsgivarföreningen. Det var den alltså inte.

Så kringgår man högst smutsigt svenska arbetsmarknadsregler. De är ju så "sossiga". Men ni som läser om olyckan i Hjorthagen kan inte undgå vittnesbörden om slarv och skitdåligt arbetarskydd. Detta parallellt med att FORTUM är en asrik monopolfigur i svensk elförsörjning, med utdelning av miljardbonusar till höga chefer.

Orättfärdigt är bara förnamnet. Och här behöver vi ta tillbaka en hel del av socialdemokraternas segrar för arbetare. Tyvärr har "utvecklingen" under många år gått i en annan riktning. En delvis symbolisk nedmontering var att Allians-regeringen 2007 lade ner Arbetslivsinstitutet. Forskning om arbetsvillkor, arbetsrätt, skyddsavtal etc. Den forskningen skulle i stället ske vid universiteten och få en rimlig budget. Så har inte skett.

Det nyliberala liberaler ofta glömmer när de talar om frihet - är att min, din, eller Fortums frihet alltid kan ta sig frihet på andras bekostnad. Därför har vi avtal och regler. Därför ska inte trötta arbetare vistas för länge i tunga jobb (inom parentes är de få jobb som sliter ner en arbetare så mycket som byggjobb). Därför ska arbetarskydd och organisering vara på plats. Därför ska avtal finnas - också för utländska arbetare. Det är utomordentligt "sossigt".



4 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg! Nedmonteringen av den samhällsordning som socialdemokratin stod för har gått mycket långt. Och värre ser det ut att bli. Var finns den politiska kraft som kan vända utvecklingen?

    SvaraRadera
  2. Ska tänka ett tag.

    Till dess:
    We are the world
    We are the ones who make a brighter day
    So lets start giving


    SvaraRadera
  3. Instämmer, jag är helt klart "såssig" jag också när det kommer till arbetsrätt och arbetsmiljölagstiftning. "Såssig", uttalat så, kommer väl från den gamla överklassens föraktfulla fnysande om socialdemokratiska regeringar på 1970- och 80-talet och då avsåg de höga skatterna? I dag har vi en annan situation med ett globalt arbetsliv, fri rörlighet i Europa och arbetskraftsinvandring, där tyvärr många stora företag som Fortum anlitar underleverantörer som inte följer svensk lagstiftning. Det här måste göras något åt, men jag är inte tillräckligt insatt för att ha någon bra lösning. Några förslag bara:

    Kontroller på arbetsplatser måste skärpas! Det ska vara samma villkor för alla anställda på en arbetsplats. Det ska inte vara några som går på sämre löner och har sämre villkor. Jag tycker gott att man kan sätta minimilöner för att få bukt med utnyttjandet av utländsk arbetskraft. I Sverige har vi inte det medan man har det i flera andra länder. Det skall inte gå att kringgå bestämmelser genom anlitande av utländska firmor som inte är tvungna att följa svenska regler. Fortum i det här fallet bär ansvaret.

    Anna B-I

    SvaraRadera
  4. Tack för saklig kommentar, Anna. Ja, du har rätt i det mesta. Utom att ordet såssig förekommer rätt ofta i sociala medier.
    Men senast jag hörde det live var på en middag hos en alldeles utmärkt politiker i Malmö. Jag säger som Göran Greider; Jag kan skilja på höger och vänster, men jag särar inte människor p det sättet.
    Trots det är marknadens framfart med utsatta arbetare rent ut sagt för jävlig, liksom flytten av jobb till underbetalda Indier och andra. Men nånstans måste man börja. Alltså minimum wages, precis det som kanske också blir Obamas sista vettiga insats.

    SvaraRadera