onsdag 22 februari 2017

David Foster Wallace - om frihet, irritationer och val

Den här lilla you-tube-inspelningen kom till mig från en twitter-kamrat. Det är ett sällsamt bra exempel på Det Goda Amerika. Inte för att mannen som talar här vill göra sig till representant för något särskilt amerikanskt, eller ens gott, och allra minst vill han nog representera det land USA är just nu, men det slipper han, för han är död. David Foster Wallace tog sitt liv efter att i åratal kämpat med depressiva perioder.

Jag vet inte ännu så mycket om honom, men för mig hör han omedelbart hemma i den stora traditionen av schyssta, intressanta, delvis idealistiska, delvis hedonistiska, frihetliga och upproriska amerikaner av vilka jag läst så många: Norman Mailer, Philip Roth, Joyce Carol Oates, Don DeLillo, Paul Auster, och tillbaka till John Steinbeck, Hemingway, Ginzberg, Pirsig, Updike, O´Neill osv. Det är deras och deras likars medkännande, humoristiska, surrealistiska och allt annat än trästock-materialistiska hållning som upprätthåller de frihetliga värdena i det där landet som nu har så mycket besvär med sin vulgo-president.

David Foster Wallace är dessutom rolig, fast han talar med spänning i rösten, som allvarliga människor ofta gör. Ni kommer att älska detta, om ni är mina vanliga läsare. Och det är också en  påminnelse om de bättre sidorna av Amerika, där en tutor kan tala så här fritt och föga ängsligt akademiskt. En man som dessutom är ödmjuk, frank och direkt.
Själv ska jag nu ta en första bok av D F W i min hand. (Avslöjad).
4 kommentarer:

 1. Och tack till Fredrik Bergljung, som av mig tipset.

  SvaraRadera
 2. Oj, roligt att du har den med. Fick tipset om David Foster Wallaces anförande av en av mina söner i höstas och har faktiskt haft både glädje och nytta av det. "This is water" säger jag till mig själv när jag börjar bli irriterad på nånting (t.ex. ute på stan, köer och sånt) och det hjälper faktiskt! Jag har aldrig läst nåt av honom, men det kanske jag ska nån gång.

  SvaraRadera
 3. bra söner; )
  NU ska jag läsa honom for real.

  SvaraRadera
 4. This is water ...

  Tack, Gabrielle!

  SvaraRadera