söndag 9 mars 2014

Stockholm, söndag

Lyser sol in i från väster igen i rummet. Kommer lätt mild sydvind. Sjön ligger blank i eftermiddagsljuset. Disig och målerisk luft. Andas in, andas ut. Glöm.
I Bergianska Trädgården har små dvärgcyklamen brett ut sig i mattor av ljuslila och rödviolett. Det händer varje år. Det gör det inte mindre. Rodondendron i knopp utmed långa backen. Solnedgång rosa som den bör vara.

Alen har hängen och puffar pollen om man petar på dem. Lågvattenstånd råder. Man ser randiga stora stenar och gamla grå väl skulpterade stubbar i vattenbrynet. Mysko.
I japanska parken blommar trollhasseln. Häger har setts flyga över sjön två gånger. Det är tecken för något. I trädet på gården leker skogsduvorna. Hanen bockar och bockar. Snödroppar kommer upp ur ingenting. Koltrasten sjunger för första gången. Jag är här.


Kinesiska trollhasseln för några veckor sen. Foto: Susanne Tupy.
 
Några dagar senare ser jag den här blomma på bar kvist, Viburnum Farreri.

5 kommentarer:

 1. Åh, du har hört koltrasten! Det har inte jag - ännu i alla fall. Förra våren såg och hörde vi den också från vårt köksfönster. Den satt på en sån där hög mobilmast - eller vad det är - en bra bit bort över taken. Vi såg den lilla svarta kroppens rörelser inför varje drill, varje inandning, hur den liksom tog sats med musklerna. Jag försökte fotografera den men har inte tillräckligt bra zoom. Jag hoppas den är tillbaka snart.

  SvaraRadera
 2. Den är tillbaka. Men var? Kanske cirklar den mellan vår kastanj, tv-master, ditt tak, Vanadislunden, Gustav Vasa kyrka, Bellevue och Hagaparken innan den bestämmer sig. Hur som - den kommer inte att välja nya Karolinska eller Hagastaden. Koltrastar har Some Taste ; )

  Men du såg Hägern, eller hur?

  SvaraRadera
 3. Viburnum Farreri - aldrig hört talas om, men vad söt den är! Kanske är det en sån som växer på en liten parksnutt borta vid St Eriksgatan/Gästrikegatan (eller vad det nu är för gata).

  SvaraRadera
 4. Ovanför Bellmanstatyn , vid det "privata huset". Kolla!

  SvaraRadera
 5. Tack, det ska jag titta på nästa gång!

  SvaraRadera