måndag 24 december 2012

God Jul med Brahms Intermezzo


Svatoslav Richter spelar. En av de få pianister som jag minns från mina föräldrars "diskotek". Som barn eller ung flicka tyckte jag alltid att han såg en smula brutal ut, han hade inga "pianohänder". Men han spelar som en lidelsefull ängel. Kanske var det någon som sa till mig redan då att man inte skulle döma hunden efter håren. När jag nu återvänder till några av hans inspelningar kan jag inte tänka mig en djupare eller mer lyhörd interpretör.

När vi ändå är igång med det ryska, och för att det inte ska bli ett alltför gulligt julkort, lägger jag till en Rachmaninoff-konsert, med Rachmaninoff själv vid pianot. Den är lite åldrad och skruttig i ljudet men för oss nördar ändå en upplevelse av sär kvalitet. Därmed önskar jag er en livlig, fridfull och Glad Jul.

6 kommentarer:

 1. Underbart! Jag älskar Brahms sena pianostycken, särskilt intermezzona.
  Och Richter är en av de största genom tiderna, inte tu tal om det.
  God fortsättning på julen, Gabrielle!

  SvaraRadera
 2. Här ber en annan Richterälskare att få ansluta sig. Han är fantastisk. Har du läst den fina danska biografin över honom? Här kan du läsa om den:

  http://nydahlsoccident.blogspot.se/2012/08/karl-aage-rasmussen-svjatoslav-richter.html

  God fortsättning önskar jag dig! Thomas

  SvaraRadera
 3. Tack, Thomas.
  Jag tipsar tillbaka: Har du läst den rörande biografin om Sjostakovitj? (Förf har tillfälligt fallit ur minnet). Man undrar över och känner med dessa stora konstnärer i Övervåldets Sovjet. (Men nu är det ju återigen fan så illa).

  God fortsättning till dig med. Easy does it (med foten till exempel).

  SvaraRadera
 4. Nej, den har jag inte läst, men förstår att jag borde göra det.

  Min äldste son reser idag just till detta förfärliga samtida Ryssland för att fira jul med sambo och svärmor. De har alltid mycket att berätta när de kommer hem (om du ser nya numret av Kritiker så finns det där ett stort bildreportage om de unga oppositionella i Moskva)

  SvaraRadera
 5. Åh, han är förhoppningsvis tryggad.
  Min guddotter är i Malaysia, och min bästa väninnas son kom just hem från Kairo. Unga ska tydligen utmana faror. Det vet ju du.

  Ska hålla ögonen öppna för "Kritiker".

  SvaraRadera