fredag 27 december 2013

Den perfekta julen

Såg en krönika författad av Ann Heberlein, om hur länge hon försökt leva upp till den perfekta julen. Men, tänkte jag stillsamt, är inte hon över 40 nu? Och teologie doktor. Så det hela blev lite rörigt för mig. Skumt liksom.

Jag menar folk går in för stora tankar, och så blir det ändå nåt litet om jullöparen med stearinfläckar eller sillen som inte fått dra nog eller nåt annat litet om att "släkten är värst", som jag själv brukar sänka mig till. Men jag är å andra sidan inte teologie doktor. Och det finns värre saker än släkten, kan jag tillstå.

Men vad man än ska fira, och vilka helger det än rör sig om, kan det vara bra att göra det på sitt eget sätt. Man syltar och sillar och sjunger inte för att göra mormorsmor glad, och man tänder inte ljus för folk som är dumma eller fulla redan klockan fyra. Man väljer nån snäll, fin typ, eller flera.

Så jag satt här med S som hade jobbat kväll, och kunde behöva en enkel julsupé à la bonne heure. Det blev varm tomat&cheddarsmörgås, kall laxmacka med dill, rödbetsallad på franskt vis, rödvin och whisky. Inte en julmatgrej så långt ögat nådde. Men tända ljus i fönstret, och varsin julklapp. Och så det bästa: Vi har alltid en väsentlig linje i våra samtal. Det är inte alla som har det vid jul har jag märkt. Eller annars för den delen.

Tur är att finna de människorna. Och att dela något med dem. Operfekt och nästan på en höft.
Vi hörs efter nyår!


8 kommentarer:

 1. Ta nu inte detta som en förolämpning, men detta skulle lika väl ha kunnat vara ett gammal kåseri av Bang!

  SvaraRadera
 2. Nejda. Jag har en journalistkollega eller två, som fortfarande har Bang som ideal. Själv är jag inte beläst på henne. Men tack ändå!

  SvaraRadera
 3. DET låter som en fin kväll.
  Tyvärr är det nog många som högt upp i åldrarna bara försöker leva upp till förväntningar från många håll. Vi har en traditionstaliban i vår äldsta dotter - allt ska i möjligaste mån vara som det ALLTID har varit, vilket inte alltid är så lätt att leva upp till när man flyttar och har sig. Men som tur är skapar vi nya traditioner också.

  SvaraRadera
 4. Alltså traditioner är helfint om om man inte jagar upp sig; för min del innebär det mest konserter. Gudskelov.
  Men vi har då sjungit och lekt, och jag har då både gjort egen leverpastej och allt det andra, i mitt liv. Liksom jag haft trädgård. Allt har sin tid.
  Gott nytt år till dig!

  SvaraRadera
 5. Det man försöker leva upp till är väl den bild man tror att andra har av en. Ett dignande julbord. Roligt att göra iordning. Men om jag var ensam med sambo hade jag ur ditt julfirande nöjt mig med vin och whiskey. Och en liten skinksmörgås. Ett gott nytt år från en trogen läsare. :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, man har sina preferenser. Enkelt men inte simpelt.

  Gott nytt år till dig också. Jag tror 2014 blir bra. Jag menar 13 är ju alltid till för att övervinnas ; )

  SvaraRadera
 7. Om jag började samla kloka jultankar någonstans är det här inlägget det första jag skulle lägga till samlingen.

  SvaraRadera
 8. Gullig, du. Och nu önskar jag dig ett strålande nytt år. Där mellan havet och bergen och arbetet.

  SvaraRadera