onsdag 24 juli 2024

Och blomstren dö...

 ... och tiden allt fördriver. Blott Herrens ord förbliver.

Visst är det en liten smula vemodigt så här mot slutet av juli, när hundlokorna blommat över. Det uppstigande sommarljuset är över, det avtagande sommarljuset har börjat, och jag som älskar de vita sommarnätterna i Lappland konstaterar att de inte är riktigt så ljusa längre. Men ändå mycket ljusare än söderut.

Nu blommar i gengäld rallarrosorna, högre än någonsin tidigare, på grund av denna relativt regniga sommar. De är i höjd med mig, 1.72. Och pryder en vild "rabatt" nedanför mitt sovrumsfönster.

Igår regnade det nästan hela dan, och jag hade tur som kom ut en stund på kvällen mitt emellan två ösregn. Bara jag och Britt med hunden var ute. När det är murrigt väder sitter jag inne och målar eller skriver. Men den vackraste dagen gick jag en riktig långpromenad, bort dit där hela dalen öppnar sig mot en enorm utsikt över den stora sjön och fjällen mitt emot. Det var spegelblankt och moln stora som fartyg speglade sig i sjön tillsammans med fjällen. Och alltid möter man någon man pratar med en stund, på vägen. Slår av en sludder, som danskarna säger. 

En annan dag gjorde Gerd och jag en promenad vid den lilla forsen närmast oss, den heter Satsforsen, och rinner från Satsfjället ner i dalen, med ett ständigt brus som ackompanjemang. En annan dag var vi just nedanför mig, där de sista hundlokorna blommade för fullt. Nu måste jag gå till skogsbacken där de vilda stormhattarna växer, innan det är för sent. Och komma upp till Stekenjokk igen. Ty sådan är sommaren, och livet, snart nog är någonting för sent.


Satsforsen i gråväder




Utsikten nära min lägenhet. 

6 kommentarer:

  1. Veckans Åsele-Nytt med utsikten från din lägenhet på förstasidan:

    https://varitryck.se/asele-nytt/

    Åsele-Nytt redaktionen har åkt på semester, vem vet kanske är de retan på semester i Saxnäs.

    Tänk att du Gabi altid är på semester, alla dagar 24/7 året runt på semester, ett semesterparadis illustreras bäst av Åsele-Nytt med utsikten från din lägenhet.

    Glad sommar-semester Gabi, även till Åsele – Nytt redaktionen om de retan är på plats i semesterparadiset Saxnäs.

    Sommarhälsningar Jan Ulrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt. Ja, jag brukar säga till mig själv att jag haft två års fjällsemester. Men jag gör sker också, mer nu, målar och skriver en del. Mest förtrollad av att måla. Lycka till med ditt måleri!

      Radera

    2. Fin beskrivning att ja en liten smula vemodigt nu allt är så fint med ljusa sommarnätter, optimalt med sommarblommor, känner jag likadant, vill att det aldrig kommer ta slut, vi har väntat den långa vintern, och nu har sommaren äntligen kommit, för hela världen det får aldrig ta slut.

      Du beskriver det så fint att för varje dag som går blev något för sent.

      Minns senast jag var i Saxnäs, men jag kom för sent, för jag ville leta efter kantareller, jag hittade dem också runt Saxnäs, men oktober månad de var redan för gamla, men nu har de ännu inte kommit, så Gabi kom ihåg att samla kantareller när de kommer, det är inte för sent än, de har inte kommit än, kantareller är något det finaste man kan få i sin matlagning, jag såg med egna ögon senast att de finns runt Saxnäs, så kom ihåg att senare på sommaren hålla utkik efter kantareller - en delikatess.

      Själv var jag ledsen att min ateljervistelse i oktober månad var för sent för kantareller, speciellt för att jag hittade dem i skogen men för sent, du kan ändå se fram emot, i god tid vara på plats den dagen kantarellerna dyker upp.


      Tack det samma, ja jag ser du är flitig att måla och skriva, även nu alla andra på semester, är du flitig med att måla och skriva, lycka till.

      Jag känner likadant, de vita sommarnätterna, den ljusa sommaren får aldrig ta slut!

      Glad sommar.
      / Jan Ulrik

      Radera
    3. Tack för omtanken Jan-Ulrik. Men jag plockar varken svamp eller bär numera. Mina knän är för dåliga. Ska opereras. Sen så...

      Radera
  2. Har du någon gång testat om det går att cykla, du kan nog låna en cykel för ett prov, en liten cykeltjur runt Saxnäsgården, för när du cyklar använder du helt andra muskler än när du går, det är rådet som ges till de med dålig höft, för att inte belasta ben och höft, att cykla eller simma.

    För kan man cykla (och simma) kan du träna musklerna optimalt, bygga muskler och få igång blodcirkulationen, kanske till och med slippa operation.

    Att cykla är effektiv träning, och på vintern går det att använda inomhusmotionscykel, själv har jag börjat cykla lite varje dag, märker att jag använder helt andra muskler än när jag går, med åldern är det gott att stärka musklerna.

    På cykel kan du få en effektiv träning, cykla dig trött, musklerna för att bli starka vill användas optimalt, musklerna för att hålla sig starka och fräscha skriker efter att användas optimalt.

    Glad sommar:
    / Jan Ulrik

    SvaraRadera
  3. Nu er du jo ikke min røntgenleger og kender ikke forholdene. Al min brosk i knæerne er veg. Jeg har cyclet hele mit liv men det går alltså ikke mer. Det ska nog gå fint efter operation. End of story.

    SvaraRadera