torsdag 10 november 2022

Svart figur i snö

Den här figuren såg jag strax innan jag gick in igen, efter promenad - och sparkåkning - för första gången i år. Det har fallit snö i ett dygn, så nu är det riktig vinter här. Allt, barrträd, lövträd, hus och lador och den eviga granskogskanten är tecknat som i en svartvit litografi. Men inte ens fjällen är helt vita, ett av de största ligger som en stor fint strukturerad kolbit och ruvar under snön. Allt är tyst.

12 kommentarer:

  1. Jag ni skymtar i grönskan i gryningen, som en gestalt en figur, som nogot träsktroll der i tröghet drar i väg på dom gamle glömda skogspår i Saxnäs.

    När allt annat har förflyktigats, kun en skugga en trampan i grönskan, nogot der mödosamt tar sig fram, speglar sig i vattenytan i Kultsjön och går i glömska, som en sista klangen av det förflutna, en bortglömt ton från förlorade instument.

    Lyssnar sus från Satsfjället ur brokig trollskog, kall drar vinden igenom ut-blommad ljung, tandagnisslan, nogonstans ett rigtigt träsktroll som drar med sig ett frasande sagoljud.

    SvaraRadera
  2. Vilket fint svar. Vore trevligt om du också undertecknade med namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag i gryningen:
      Jan Ulrik

      Jag kan ha fel förstås, väldigt mycket träsktroll på dom gamle glömda skogspår i Saxnäs.

      Önskar dig ett trevlig julmarknad & julpyssel & ett stort grattis; Saxnäsgården är äntligen öppen igen nu i helgen.

      Trevlig helg.

      www.friis-art.nu

      Radera
  3. Aha, det var du. Det borde jag anat med alla trollerier. Men det är inte du på bilden, utan en man som gick förbi snarare i skymningen. Inget troll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde att jag kände min pälsmössa igen, tänkte därför att det bara kunde vara jag, för det är den enda pälsmössan jag har, och att ingen annan går runt med min pälsmössa.

      Förresten en festlig dag idag, tror aldrig att jag sett så mycket folk i Saxnäs förut, hade en underbar lunch på Saxnäsgården, att ikväll lägga jag mig inte hungrig.

      Hade tur att köpa riktig lagrad ost på marknaden, lagrad i 12 månader, ost helt levande som man bara känner den från Danmark, en smak som får änglarna att sjunga, en smak som gör lycklig.

      Radera
  4. Aha, så du blev kvar mycket längre. Bra för dig.

    SvaraRadera
  5. Tur att jag fick en extra månad, men tiden närmar sig fort att jag måste bort.

    Jobbar bland annat på texten till Saxnäs 200 års bok som kommer ut i 2023.

    Du måste kontakta Inger Edin om du har något att bidra med till boken, de letar efter gamla bilder, för vi har båda kommit hit i Saxnäs i många många år, att när en gång nya bilder, har idag blivit till gamla bilder.

    Tur att jag fick extra tid, men nu närmar sig tiden att jag måste lämna ateljén, igår fick jag vinterdäck på bilen, nu närmar sig tiden, när jag kom i slutet av september var det fortfarande svalor i luften, nu är de borta, för länge sedan flugit söderut till ett varmare land, har även själv bokat en biljett till Spanien till varmare land, nu närmar sig tiden att jag måste bort, jag hör vinterns röst, som svalorna var också jag i Saxnäs bara på genomresa.

    https://www.youtube.com/watch?v=xmHAIdJOFEA

    SvaraRadera
  6. Vad kul - att komma iväg till Spanien. Jag är nog mer som det två svanarna, som jag såg senast häromdagen flyga över isen, innan den hade lagt sig överallt.

    SvaraRadera
  7. Jag vet inte om det var dig jag hörde stå och hamra på en bil i mörkret. Hoppas den funkar i alla fall. Och att du får en god hemresa och en glad och solig tid i Spanien. Tack för bilden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 🙂 Ja det var jag, hade tagit in batteriet i Folkes ateljen att det fanns en chans att bilen kunde starta på ett varmt batteri, som tur var fungerade det.

      Tur att jag hade hela dagen idag på mig att städa och packa, även med vinterdäcken kunde min bil inte köra upp till Ricklundsgården, mina gamla vinterdäck har sett bättre dagar, så jag rullade mina saker fram och tillbaka i en skottkärra.
      Upptäckte att jag har alldeles för mycket mat och proviant, nog för ett tredje världskriget, kanske också något sådan jag hade tänkt när jag reste till Marsfjället, förberedde mig för allt.

      Men ja jag kommer sakna Saxnäs och Folkes ateljen, hoppas att få komma igen nogon annan gång.

      Jag har nu en extra natt på Kultsjögården, utanför finns Satsfjället majestätiskt stor, och den sjö och det vattenfall du så ofta har beskrivit som forsar nerför fjället och ner i sjön.

      Tack så mycket Gabi för den här gången, tur jag fik 2 månader i Saxnäs😃, så ses vi igen en annan god gång.

      ✨GOD JUL ☄ - GOTT NYTT ÅR✨
      hälsningar från Kultsjögården från Jan Ulrik

      Radera
    2. Och bilden ja abstrakt förvisso svår att se, det kan vara var som helst😮, det är 3 bock-brusen, som har varit uppe på fjället vid Klimpfläll under sommaren, men nu har kommit tillbaka och skrämmer bort de många träsktrollen runt Saxnäs.

      Gabi kanske inte riktigt den julklap du förväntade, då och då blir det fel, ofta är det fel julklapp, kanske en idé under julen att ta en bild på den här bilden av 3 bock-brusen, att visa här på Gabis Annex, när en julklapp blir fel, kanske inte riktigt vad du har på din önskelista, på någons önskelista, bättre lycka till att nästa år det inte igen blir snett.

      Radera
    3. Bilden var fin, dejlig kolorit och schwung. Mange tak. Her kommer ikke nogen julegave-kritikk.
      Glædelig jul også till dig.

      Radera