torsdag 6 september 2018

Lyra Koli: Allting växer

Jag skrev om Lyra Koli: En sorgebok över en förlorad värld. 
Golfströmmen har för länge sen ändrat sin riktning och de skandinaviska länderna är obeboeliga på grund av klimatet. För Jossi, hennes man Mads, och hennes familj återstår bara ett melodiskt minne av skandinaviska språk, en berättelse om sommarens stuga och en refräng från Evert Taube, som utgör ett nostalgiskt mantra i Jossis hjärna: mandelblom, gullviva, kattfot och blå viol.

Nutiden är ett liv under en enorm artificiell ostkupa, med inbyggda reglage av regn och ljus, av konstgjorda soluppgångar och takträdgårdar med välansad ”natur”. De enda samhällsvarelser som återstår är datastyrda människor, med schemalagda kontroller av kroppens kemi. Alla avvikelser från ”normaliteten”, all vantrivsel, bearbetas omedelbart av diverse microchips inopererade under huden. Barn beställs på laboratorier enligt kliniskt genetiska bedömningar och kvinnans menstruationscykel programmeras enligt nyttoprincipen. Ingen avkomma är oplanerad. Man går på ”prefrerenskalibrerad blinddejt”, scrollar insidan av sina ögonlock och svajpar fram palmstränder och virtuella sexuella lekar, efter behag. Kropparna har dessutom tillgång till en sorts åtsittande overaller, där alla upptänkliga sensationer kan stimuleras via små tryck och vibrationer.


Eftersom karaktärerna i den här romanen är så avindividualiserade blir deras psykologi mycket tunn. Ändå är de empatiskt skildrade med allt de har förlorat, som om författaren sörjer med dem.  

Och som vanligt kan bara ni som har tillgång till Mittmedias tidningar läsa den. 

5 kommentarer:

 1. âh sâ frustrerande...! gillar Koli, gillar dig - men är ej prenumerant och kommer ej sâ bli (man fâr välja sina tidningar och strider :-)). Men glad att du verkar ha gillat! (har själv ej läst just denna). Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tack för gensvar. Du får läsa den här längre fram, när den inte längre är en nyhet på tidningarnas kultursidor.

  SvaraRadera
 3. Jag har just läst ut boken och ville så gärna läsa dina tankar om den! Vet du på ett ungefär när du kan publicera recensionen här?

  SvaraRadera
 4. Rätt snart tror jag. Typ, nästa vecka. Vad roligt att du är intresserad.

  SvaraRadera
 5. Lyra är god vän med mina barn, Alnö-flicka. Jag har gillat alla hennes böcker, men kanske inte hittat dem i bokfloderna om det inte var för bekantskapen.

  SvaraRadera