onsdag 11 december 2024

Murdochs girighet och enda lojalitet: Fox News

Ännu en sorglustig historia om det där som kallas arvsskiften, men som egentligen bara är en berättelse om hur rikt - eller inte särskilt rikt - folk försöker behålla sin makt efter döden. Den mot Murdoch mest lydige sonen ska alltså ta över; ) Kontrollbehovet regerar. Miserabelt? Förmodligen. I alla fall en bra artikel av Zoe Williams på The Guardian:

"Rupert Murdoch has lost an epic legal battle against three of his children: he wanted to wrest control of his media empire back from them, settle it solely upon his son Lachlan in the event of his death, and thereby … well, who knows his true motivation. Most likely to destroy, but who, and in what order, is now lost in a sealed court decision in Nevada."

Fox News är naturligtvis värt hela olyckan med ännu en förgiftad familj. Men kontrollbehovet verkar inte funka, den här gången. Dystert. Typ HBO-serien Succession, skriver Williams.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/dec/11/succession-rich-miserable-rupert-lachlan-murdoch




söndag 1 december 2024

Ande, andas, anda

Jag tänkte på bön idag. Vad den innebär. Jag som nästan dagligen ber Fader Vår och Hell dig Maria och verkligen känner att det betyder någonting. Ber också för vänner, friska, eller sjuka. 

Jag går sällan i kyrkan, och då mest på konserter, men bönen är det arv jag tagit med mig från min katolska barndom. Numera tillhör jag svenska kyrkan, eftersom det var till den jag gick, alla år i Linköping, en av Sveriges vackraste katedraler. Där fanns också en av de verkligt visa biskoparna, Martin Lönnebo, från Storkågeträsk i Västerbotten.

Han är nog den ende predikant jag helhjärtat lyssnat på. En helig man, i mina ögon, till och med min man, som kallade sig agnostiker, blev märkbart tagen, när Martin talade.

På senare år är det nästan enbart kyrkokonserterna som dragit mig till min lilla Matteus kyrka i Vasastan, med en av Stockholms bästa kör-och-orkester-ledare. Här uppe i min lappländska by finns också en liten kyrka, dör kören sjunger då och då, nu närmast på en julkonsert för familjer och barn.

Men nu ville jag säga något om bönen. Som ju inga rationalister "tror på". Trots att det finns undersökningar som visar att den kan ha en helande kraft, både kroppsligt och själsligt. 

Bönen är ett tillbakadragande från all rationell torka, alla måsten på listan, all oro för ditten och datten. Den är i det avseendet inte alls olik de många andra meditativa traditioner som finns i andra religioner.

I de asiatiska religionerna ligger meditationen alltid nära, i taoismen mediterar man över naturens rytmer och skönhet, i Buddhismen söker man friden, i Hinduismen ett uppgående i det gudomliga, liksom i Kristendomen. I de asiatiska traditionerna är meditation kopplat till andningen, något som även Martin Lönnebo tog upp i sina meditativa texter. Alla vet ju hur kort vi andas under stress, och hur ofta man inte djupandas ens på en hel dag. 

Jag vill tänka mig andas, ande och anda, som besläktade ord. Man andas häftigt när man är upphetsad, och lugnt när man känner sig fridfull. Man kan ofta höra på människors röster hur de andas, hur spända eller avspända de är. Hur närvarande. 

Jesus säger någonstans: "om någon säger något mot Människosonen, så skall det bliva honom förlåtet; men om någon säger något mot den helige Ande, så skall det icke bliva honom förlåtet". Det är en märklig rad. Det är som att han syftar på något som är större även än han själv. Hos hinduerna har Anden ett annat namn, jag citerar:

Brahman (sanskrit: 'helig formel, bön'[1]) är ett centralt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi. Brahman är "världssjälen" – det stora världsalltet, den gudomliga verkligheten – i vilken den egna själen, atman, försöker uppgå. Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde. När en människa har svårt för att fatta beslut i en fråga, eller saknar fokus och koncentrationsförmåga, så sägs det att det är atman som försöker segra över den större och mäktigare brahman.

Traditioner som ska försätta människan i kontakt med alltet, världssjälen eller anden finns som nämnt i alla religioner. För oss halvkristna eller kristna finns den enklaste kontakten med anden när man ber. Jag vågar säga det nu, trots att jag verkligen bara är halvkristen och det finns mycket jag varken begriper eller skriver under på i de kristna traditionerna. Men bönen alltså; den är en underlig gåva. När jag säger: Fader vår, så öppnar sig en kanal uppåt mot det stora, det som ingen har kontroll över. 

Det är som om livet har en horisontal och en vertikal riktning. Alla vardagens och yrkets och förpliktelsernas riktning är horisontella, gräva, städa, öva skalor, rätta texter. Och så finns det en vertikal, wow, uppåt, ut över alla gränser. Vad? Själens hem. Bortom bergen. Bortom bekymren. 

"Märta, Märta, du gör dig bekymmer och oro för mångahanda. Maria har utvalt den goda delen" sa Jesus om de två systrarna, när Märta vojade sig för det praktiska och Maria kom och satt för att lyssna på honom.

Bön kan vara att be om något, hälsa, frid, men den kan också vara som ett lod i en viss riktning. Och så stannar man till där en stund.

Andas, ande, anda.

När man talar om en god anda - i en familj, på en arbetsplats, på en skola - så kunde man lika gärna säga en god ande. Anden, andan, håller samman, en familj, en by, en arbetsplats. Och där inte den goda anden finns så splittras vi.

Jaha, detta blev alltså min adventspredikan, man kunde tro jag var präst ; ) Men jag är alltså bara en outsider, som funnit att bön gör gott. Den gör rum för någonting större än ....fyll i själv.


Målning: William Turner


lördag 16 november 2024

Beethoven, Piano Concerto No.5 'Emperor' ...

Mild november med Beethoven

Vintern dröjer. Den lilla snö som föll är borta sedan länge. Marken ligger bar och full av skruttiga löv som virvlar upp i blåsten som pågått i tre dagar. Men jag går den lilla vägen ut på udden där lingonriset ännu är grönt, och där solen ligger på sista stunden på dagen. Vattnet är lysande blått och fjällen tecknar sina underbara konturer med enbart lite snö på topparna. Snöhetta, som det heter på norska. Glad att den stora sjön ännu ligger öppen, älskar detta levande brusande vatten. Tids nog fryser allt på och blir vitt och det är också fint. 

Nu tecknar sig björkarnas vita stammar mot allt det murriga, höstliga. Om morgonen är det frost på tak och gräs och bilar, men under dagen tinar det. Högst en  minusgrad, som känns som tio minus i blåsten, enligt väderrapporten. Jag fäller upp min stora kapuschong och stretar på. Och jag vägrar skriva nåt om USA-valet. Ni vet ändå hur jävligt det är. I stället går jag in och hör på Beethoven.

(Av tekniska skäl ligger den i nästa ruta).



lördag 19 oktober 2024

Mild Oktober med Sibelius

Det blev nån sorts vinter ett par dagar. Jag gick i blåsten och glodde på de vackra vita fjällen. Sen blev jag förkyld. Inne med temp i sex dagar, efter att inte ha varit sjuk alls sen jag flyttade upp till Lappland. Men nu, en hängig dam. Som först de sista dagarna kommit ut i naturen igen. Nu är det som Oktober ska vara: Dimmigt och fuktigt och med blidgrader. Ingen vind. Månen steg upp nästan full mellan molnen. En rosa slinga himmel låg bakom Stöken och Klimpfjällen. 

Jag läste ut en kort "roman" av Claire Keegan, "I senaste laget", som jag tyckte om. Är hon inte lite påverkad av Raymond Chandler? Som jag också tycker om. I övrigt hör jag mycket musik, mest klassisk. Igår kväll en konsert från Berwaldhallen med Sibelius 2:a. Men tänka sig, jag är så förnäm att jag inte tyckte det var en riktigt bra instudering. Jag väljer Esa-Pekka Salonens any time; han kan Sibelius på sina tio fingrar och tår. Flöde är ordet. Här får ni den i nästa bloggruta.

Sen har jag via P2 upptäckt en helt gudomlig cellist: Istvan Vardai. Hans inspelningar får ni leta upp själva.