tisdag 15 december 2015

Advent - som den ska varaMålning: Georges de La Tour. Hos Wiki kan man läsa följande.

4 kommentarer:

 1. Memento mori... Är det ett rep med en hängsnara som ligger på bordet, med öglan återspeglad i vattenglaset? Underbar bild!

  SvaraRadera
 2. Jag hade missat repet. Det kan i värsta fall vara ett gissel. Sånt vill vi inte ha i åtanke. Men jag tror det ingick i nån idé om Maria Magdalenas botgöring. Bilden visar en sådan Maria. Men det har jag sas avhistoriserat och avmytologiserat. Kvar finns döden, männniskan och det kontemplativa ljuset.

  Ja, de La Tour är en konstnär man ofta bör hedra med besök.

  SvaraRadera
 3. Ja, nog är det en sån där piska som den botfärdige(a) ska piska sig med. Det gör att målningen ser lite gammal ut. Vi håller ju inte direkt på med sånt nuförtiden. Tror jag i alla fall.
  Men annars är målningen så enkel och ren i linjerna att man nästan inte kan tro att det är 1600-tal.
  Det är lustigt det där med riktigt gamla konstnärer som kunde måla så det ser ut att komma från en betydligt senare tid.

  SvaraRadera
 4. Att gamla målningar ser gamla ut är ju rätt vanligt ;) Jag hade inte upptäckt gisslet om inte Gunnar sagt rep. Och jag hör till dem som raskt avlägsnar mig från just det traditionellt belastade en bild - och bara ser skönheten.

  Tyvärr finns det ju latinska (spanska?) ritualer där man pinar sig offentligt före påsk. Inte klokt så klart. Men det finns mycket konstigt folk gör med sina kroppar även utan religiösa förtecken.

  SvaraRadera