onsdag 16 september 2015

Odenplan - det blev en snygg piazza

Man hade ju gått i onda tankar. Ingen visste riktigt vad som skedde bakom byggplanken. Träd höggs ner. Åren gick.
Men ikväll var Odenplan med ens en stilig plats. Vi stod länge i den milda sydliga vinden och betraktade torget från alla håll. I fonden ligger Gustav Vasa kyrka, nybarock, tung och flott i ljuset från strålkastare som dramatiserar fasaden. Hela det triangulära torget summeras nu i kyrkans riktning. Åt andra hållet kan man säga att sikten avslutas med Stadsbibliotekets rotunda (som väl dessvärre kommer att skymmas senare på grund av Läkarhusets tillbyggnader).

Just ikväll var det perfekt: ett stort rent torg, med stenplattor i grått och mycket ljusare grått. Jag ser det som ett fält som reflekterar ljuset året om, ett fält som är öppnare än förr, just på grund av borttagna träd, borttagna små puttenutt-planteringar, borttagen korvkiosk, med mera. Den här stora rena rumsligheten är snyggare än någonsin. Det finns ett drag, en rörelse över ytan, som inte blockeras av skuggor och grejer.

Träd kan man önska sig, och det ser ut att komma några på södra sidan. Men kyrkan är sen gammalt flankerad av två höga, kraftiga almar (tror jag), och det hela är så väl komponerat som det kan vara. Dessutom syns de vackra hörnhusen vid Odengatan och Karlbergsvägen, som också flankerar kyrkan, med sina små tornbyggnationer och balkonger i smidesjärn. Här verkar arkitekterna äntligen ha tänkt färdigt.

Även den nya tunnelbaneingången får godkänt, den är ljus, diskret, funktionell, och låtsas inte vara något annat än den är. Bra så. Nu får man bara hoppas att inte galleria-maffian och deras anhang i stadshuset börjar böka med den här platsen igen. DET har inte Stockholms stad råd med nämligen, efter två ombyggnationer av Odenplan på femton år.


 
Bilden ovan säger nästan ingenting om det jag såg ikväll. Men det är tyvärr ingen mobilfotograf som skriver här. Bilden är ett montage.                          Gustav Vasa kyrka. Nybarockens Grand Old Lady.


2 kommentarer:

 1. Roligt att läsa en positiv text om Odenplan för en gångs skull! Det gör mig lite glad faktiskt att du ser torget så. Att du upplever platsen som ett stort och rent torg - inte som den öken jag liknade det vid i ett inlägg med en kamel på Odenplan i min egen blogg häromdan.

  En sak jag blivit besviken på är beläggningen på gatan framför kyrkan. I de arkitektritningar som visades på informationsmöten och liknande var gatan belagd på samma sätt som torget. På så sätt skulle man åtminstone utseendemässigt binda samman torget med kyrkan. Men nu är det en helt vanlig asfalterad gata där privatbilisterna smiter förbi hej vilt som dom vill.

  Vad gäller anblicken av kyrkan håller jag med dig: det är riktigt stiligt med dom två stora träden som flankerar kyrkan. Tyvärr (nu kommer jag som en glädjeförstörare här) tas det högra trädet ner om förslaget till Gul linje på t-banan ska byggas enligt det idiotiska förslag som ligger. Anblicken kommer inte att bli densamma. Protestera, bråka, planera om Gul linje!

  Men tack i alla fall för att du visar ett annat sätt att se på Odenplan än mitt arga!

  SvaraRadera
 2. Ja, tack själv. Jag blir väldigt lack om de nu ska rota runt i detta stilfulla landskap igen. Vi får hålla ögonen öppna mot demolerarna, och de ska hållas kort!

  SvaraRadera