tisdag 7 juli 2015

Sommarkvällarnas räddning är för jävlig

Räddning. Jag överdriver. För jag har aldrig tyckt om Hitchcock. Är det någon som gör det? Det kan jag inte tänka mig. Han är ju en salongspsykopat. Vilket konstigt namn förresten: Hitch a cock, liksom. Men - vi lämnar det.
För mig är det så här: Han är en fullgod estet som filmare, rysningarnas djävul, smart och så. Men som alla elaka människor har han en massa otäcka baksidor (bl.a. kvinnoskräck) och det är därför han blev Hitchcock och inte Nicecock. Nåja, det är bara en av många teorier vi har. Vi lämnar det också.


Här är listan på Sommarens Hitchcock-filmer i SVT2:

Fredag 10 juli kl 21.45: Repet
Fredag 17 juli kl 21.45: Fönstret åt gården
Fredag 24 juli kl 21.45: Frenzy
Fredag 31 juli kl 21.45: Mannen som visste för mycket
Fredag 7 augusti kl 21.45: Studie i brott
Fredag 14 augusti kl 21.45: Hitchcock, kl 23.25: Psycho

James Stewart och Grace Kelly i Ett fönster mot gården.

9 kommentarer:

 1. Ha,ha, Hitch a cock, du är rolig du. Som tonåring älskade jag Hitchcock. Har nog sett de flesta filmerna, och många i repris som vuxen, men de skrämmer mig inte idag av någon anledning. Favoriten har i alla fall alltid varit Marnie. Tjejen som är rädd för män,åska och den röda färgen. Riktigt frisk var han väl knappast, Hitch a cock.

  SvaraRadera
 2. Jag har ju läst om hans burdusa humör visavi kvinnor, han var en rätt craxy gök. Och jag har aldrig gillat skräckfilm, men inser såklart hur skicklig han var. Fönstret åt gården står jag ut med. Psycho makes me wanna hide myself somewhere peaceful. DSen såg jag när jag var riktitg ung. Fasa. Och den där - som man tycket då - "jättegullige" ´- Anthony Hopkins som skulle vara så j-a vidrig. Synd ändå ;)

  SvaraRadera
 3. Truffauts bok om och med Hitch är väldigt bra om man är det minsta intresserad av hans filmer.

  Det är ju möjligt att Hitch var en psykopat med kvinnoskräck men det faktum att många av hans "hjältar" är skitstövlar med konstig kvinnosyn tyder ju i så fall på en viss självinsikt och gör filmerna intressantare. Cary Grant i Notorious är en manipulativ skitstövel. Stewarts rollfigurer, smygtittaren i Rear window eller den totalt besatta i Vertigo är ju inte riktigt friska.

  SvaraRadera
 4. Jag är uppriktigt sagt inte särskilt intresserad av Hitchcock, men har samlat en del info. Min text är mycket tongue-in-cheek.
  Men att han kunde bete sig för jävligt i regin är känt. Annars har du rätt.

  SvaraRadera
 5. Hej Lena och Thomas. Repet var mycket bra, har inte sett den, märkte jag. Inte alls så rysligt grym som Psycho.
  Märkligt att kunna lägga en sån spänning, med så många undertoner, i ett enda rum. Bra manus.Så där mycket dialog är det regissörer som står ut med längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "är det inga regissörer som står ut med längre" ska det stå.

   Radera
 6. Jag älskar Hitchcock, eller ja, hans filmer. Visst straffar han så gott som alla sina kvinnliga huvudpersoner. Så fort de hotar att spränga konventionerna underordnas de på ett eller annat sätt alltid den patriarkala ordningen (kvinnorna i Marnie, Birds, Psycho, Notorious för att nämna några), men precis som Thomas E skriver, är hans manliga huvudpersoner nästan alltid osympatiska när de inte är rena psykopaterna. James Stewarts karaktär i Vertigo är faktiskt betydligt läskigare än Bates i Psycho, tycker jag. Jag gillar det. Jag gillar det skarpt. Cinematografiskt är det dessutom få som slår honom, än i dag. Av de filmer SvT visar är Fönstret mot gården en favorit. På tal om hans namn, i filmen Hitchcock (2012) uppmanar regissören alla han möter att: “Call me Hitch, hold the Cock!”

  SvaraRadera
 7. Fönstret mot gården är den jag hitills står bäst ut med. Men Repet var ju fabulöst bra, att skapa så mkt spänning i ett enda rum, enligt den grekiska 24-timmars-formen, är ju strålande. Märktes att den byggde på en pjäs dock.
  Men som sagt, jag är ingen fan av skräckfilmer, on the whole.

  SvaraRadera
 8. Nu svarar jag sent, men Hitchcocks "Lifeboat" utspelas så gott som enbart i en livbåt, så den kanske du också skulle gilla. Kan vara lite svår att få tag på dock.

  SvaraRadera