tisdag 23 december 2014

Parfym

När min man och jag levde ihop hände det ett par gånger att han reste utomlands medan jag var hemma. "Nåt du vill ha?" ropade han lite i förbifarten medan han packade klart. "Inget särskilt" sa jag, som vanligt. "Jo, förresten, köp Anais om den finns på flyget". "Parfymen" sa han, och log lite roat. Han visste ju att det var en parfym och inte en författare.

Sen köpte jag den själv när jag for till England, och hem från Grekland, och whatever. En enda gång hände det att min man köpte alldeles tokig parfym till mig en jul. Jag sa det inte. Men den gick aldrig att använda mer än som toadoft. Och det var ingen billig parfym.

Senare i livet fick jag en vän som heter Inga - en av de mest generösa människor jag känner. Hon gav mig, under en middag på Tennstopet, ett litet hårt paket med glittrigt papper, och det var parfym. Chanel Allure. Den är frisk, citrusaktig med inslag av jasmin och något medelhavsträd. Den har blivit min nya. Anais Anais har försvunnit ut i kulissen, som en balettflicka med fransk och kryddig arom, och Chanel Allure är den något mognare doft som kan kännas i hissen när jag åker ner. Samt vid andra festliga tillfällen. Idag köpte jag den i julklapp till mig själv. På grund av 20% rabatt hos Åhlens. Min doft kostar 739 kronor. Och några tofflor eller koftor eller kimonos behöver jag inte.

En kvinna ska ha en parfym. Män också kanske, men jag känner ingen Oscar Wilde.
Synd att jag inte kör annonser på min blogg, då kunde jag fått intäkt för reklam, från Chanel och Cacharel. Men, tant pis! - man har ju inget vidare affärssinne.7 kommentarer:

 1. Tänker osökt på Patrick Süskinds seriemördare med det fantastiska luktsinnet. Och hans något makabra sätt att finna nya dofter. Min egen favorit under ungdomstiden hette Je reviens och kom från Worth. Förmodligen helt ute idag om den ens existerar. Ha en fin jul! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst Suskind.
   Är mycket intresserad av luktsinnet. Som väljer så mycket åt oss. Dock inte alltid beroende på parfym. Som tur är.

   Radera
 2. Jag minns denna parfym https://www.youtube.com/watch?v=Wo8UtWiYiZI.
  För 25 öre kunde man spreja sig med den på Centralen i Stockholm. Vi var i 14-årslåldern och kände att äventyret väntade runt hörnet. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tro tyvärr det var ngn form av liljekonvalj-doft som gällde när jag var 14. ; )

   Radera
  2. Haha... men det fanns bara Chanel 5 ...

   Radera
 3. Tack för tipset! Jag förstår precis att Anais har fått trippa ut i kulisserna medan den mognare Allure har fått ta plats på scenen. Jag hade under många år en favorit som jag fick komplimanger för: Chanels Poison vert. Men den säljs inte längre. Allure låter som ett bra alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parfym ska man välja långsamt, eller hur? Jag hade en Aguilera ngt år. Den var ok, men för mycket Nattklubb på Rivieran för mig ; )

   Radera