fredag 14 februari 2014

Hamburgerpartiet Moderaterna

Hörde på Spanarna idag. Inte så intressant. Men Per Naroskin var som vanligt inne på väsentligheter, samtidigt som han tappade bort dem lite grann i sin lust att vara kul. Han berättade - apropå yttrandefrihet - att Hamburgerkedjan Max har uppmanat sina anställda att rösta på alliansen; "för annars ska ni få se hur det blir här, med höjd restaurangmoms".

"Är ni det femte allianspartiet?" frågade en trött kund. 

Jag ser framför mig ett helt samhälle baserat på särintressen. Rösta på X för då slipper du trängselskatten. Rösta på H för då får du lån hur lätt som helst. Rösta på O, då kan du bosätta dig på orter där du inte har något att göra, men gärna vill äga en lägenhet. Typ Strandvägen i Stockholm, där jag varje kväll på vintern ser att högst 25 procent av de boende är hemma.

Rösta på B, för då får alla korna bidrag. Rösta på R, så de giriga tar all plats i samhället. Rösta på K för då får endast svenska barn subventionerad tandvård. Rösta på G som i Gabi, för då kommer alla människor att få det bra utom de dumma. Und so weiter. Men värst ändå är nog tanken - och den är inte så lite amerikansk - att stora privata korporationer ska kunna skuffa sina anställda hit och dit, i linje med sitt enda särintresse: Lägre skatt för de redan rika. Massor med avdrag. Atlas Copco och Securitas nolltaxerar. Ja, så mycket som var tredje svenskt storföretag nolltaxerar, enligt Dagens Industri. Och några kan bli populära, genom förflyttning av nolltaxerade pengar till välgörande ändamål. Mest förflyttas dock pengarna till skalbolag i den egna koncernen.

Man säger att kongressen i USA nu domineras av miljonärer. Men även Kinas ex-maoister har lärt sig hur bluffsamhället fungerar. Besluten lär bli därefter. Så att: Hej Plutokratin, hej då demokratin! Det är en förskjutning av samhällsmakten vi talar om. Den väger tyngre än snabbmat i plastförpackning.


2 kommentarer:

  1. Ja, det här är i sanning en märklig inställning till varför man ska rösta. Men en spridd och inte ny sådan. Jag har tänkt många gånger på en historia min far berättade om kanske första gången han röstade och han kom i ett politiskt samtal med någon äldre lantbrukare. Min far uttryckte vad han - med utgångspunkt i egen ideologi och vad som talades hemma vid matbordet - tänkte rösta på och den äldre mannen svarade förvånat att "(xx) har väl aldrig gynnat bönderna?". Underförstått att det var för honom otänkbart att rösta på ett parti som inte gynnade hans egen klass.

    SvaraRadera
  2. Ja. Det är värre för oss klasslösa; särskilt moderna klasslösa - de verkar villiga att rösta på vad skit som helst, bara det sänker skatten och bevarar deras lånevillkor. Jag är möjligen lite cynsik just idag - men hela den inställningen tråkar ut mig.

    Å andra sidan; vad är egenintresse? Finns det ens ett vänsterparti som heter duga? Vet inte. Men jag vet att man nu måste - med Simone Weils ord - kasta motvikten.

    Det ovan - och mycket annat - du berättat om din far väcker sympati.

    SvaraRadera