lördag 25 januari 2014

De dåliga förslagens månad

Det ramlar in reklam i kuvert eller utan. Mäklarbyrån Mackel&Fix vill påminna om att lägenheter i "ditt hus är mycket eftertraktade". Inte säker på att de skulle säga det om de kom in här. Dessutom är det inte mitt hus. Men väldigt eftertraktat ändå. Av mig och några goda grannar. Vi bor vid en gård med höga träd och fem minuter till Stockholms vackraste naturskyddsområde. Mackel&Fix kan dra. Liksom deras konkurrent Honest&Rotten. Ja, jag är lite trött på mäklare, av helt privata skäl, de drar i folks sinnelag. Försäljartankarna gnisslar i folks hjärnor och huset bombarderas av oförsiktiga okunniga renoveringar. Tjatar jag? Det är inget mot vad mäklarna tjatar.

Jag får också fina kuvert med reklam för Viasat sportkanal som jag absolut borde ha nu inför Sotji-OS. Ja ja. Skidor och snor och vinnarskallar. Deeply moving. Och så alla dessa Linkedin som vill linka på. Zzzzzz-zzz. Ibland ett par trägna gallerister som fortfarande tror att jag gillar vernissager, och någon museimänska som inte fattat att jag är färdig med pressmöten, men det är ju bara gulligt. Och så ramlar det in mail efter mail om att jag har sista chansen att få en extra lott om jag går med i Postkodlotteriet NU. Så där håller de på en och en halv månad. Men bästa Postkodare, det finns enklare sätt att ge bort sina pengar. Med mindre spill. Betala en gång i månaden till Läkare utan gränser. Eller skänk 100-1000 för att hjälpa Fillippinerna. Det är inget dåligt förslag. Igår sa förresten Bill Gates att ni/vi som ger något av det ni/vi inte har överflöd av är större givare än han själv, som inte behöver avstå något. Bill Gates är en bra karl. Oansett miljarderna, eller just därför att han ger bort så pass många av dem. En förebild för miljardärer. Man vill ju gärna avsluta på en bonne nôte - marxistiskt korrekt eller ej.

--------------------------------------------------------------------------------

PS: Och den som vill ha något mer kunskapsorienterat av värde hänvisar jag till Torsten Kälvemarks blogg och hans text om Ukraina idag.

Och från en av mina mer respekterade gallerister fick jag invitation till den här utställningen. Galleri Olsson: Pågår till 2/2. Onsd-torsd-Fred öppet till 17, Lörd-sönd till 16. Åsa Larssons måleri  är värt ett besök. Såg det förra gången på Thielska, och då var det mer av lyrisk skogs-förfining. Nu har det surrealistiska stillebenet tagit plats, långsamt och detaljfixerat. Återkommer om det här - rätt skoj förslaget.4 kommentarer:

 1. Vi såg den här utställningen idag, S och jag. Och det var inte så att jag blev bergtagen, vilket jag gärna vill bli.
  Sen såg vi Eva Zettervalls utställning på Mejan och den var stark och vild, och jag blir nästan överstimulerad av den sortens expressionistiska konst. Så stiligt att man bli stum och mottagligheten tar slut. Och så var det argt. Och feministiskt. Och - ja- Se den innan den är slut, sista dagen på söndag. Gäller båda målarinnorna.

  Bäst idag var ändå Medelhavsmuseet där vi fikade och sen gick runt och beundrade de tvåtusenåriga lerpottorna från Cypern, och de svarta från Etrurien och små figurer till häst, och en kykladisk skulptur som jag skulle kunna hålla mellan pekfingret och tummen. Gärna.

  SvaraRadera
 2. Medelhavsmuseet - där sa du nåt. Jag har aldrig sett utställningarna, bara fikat. Det kunde kanske vara en bra sysselsättning i det här snålkalla vintervädret!

  SvaraRadera
 3. Ja. Jättetrevligt. Och god cappucino. Jag blev helt begeistrad över att återse kulturarvets pottor och vaser.

  Och ytterligare tips: Nationalmuseum hålls nu i Konstakademin. Bara så du vet!

  SvaraRadera
 4. Jo, Nationalmusei flytt har jag koll på, var och såg Hans Geddas foton där för ett tag sen. Jag har förhandlat mig till tjänstlediga fredagar, så jag kanske tar en sån och kollar på pottor snart! Och dricker capuccino.

  SvaraRadera