måndag 16 december 2013

Raderna: Elfride Jelinek

I backarna tumlar de om. Liftarna släpar sin vattentätt fraktade last, belastad även av naturens vindstötar, insvetsad i ett plasthölje, uppåt över det hårt skidmanglade landskapet. Ja, fruktansvärt tycks landet ha utvecklats under skidorna, där det ursprungligen var varierat eller helt enkelt bara fårat. Snökanonerna spyr inför de vilda och galna dagsturisterna från Wien. Var och en av dem ser sig som en skidkanon. Här stannar vi kanske längre, vi har ju redan i eoner vistats på jorden för att ändra den, och nu ändas den under oss. Skidåkarna flirtar bara med landskapet, var inte rädd, alltför blyga är de inte. De vandrar på jorden med sina väldiga könsorgan och trampar ut varje eld. Stadsborna dras uppåt av lusten till snabbhet, och snabbheten själv slänger ner dem igen. Å, tänk om de nu genast en gång riktigt kunde ta sig ut ur sig själva! Under solen skulle de flyga omkring, hederliga mästare som visar vad de har gjort av sig själva och andra. De har blandat sig med andra och skapat nya sportmänniskor. En skidkurs kommer deras barn att genomgå, fortfarande med sina föräldrars svinfogar i ansiktet. Sporten, denna smärtsamma obetydlighet, varför skulle just ni avstå från den, också om ni annars inte har mycket att förlora? Här står det inga möbler, men för priserna på overaller, varor och prunk jämte därtill opassande absurda huvudbonader finns inga gränser satta, och om så vore, hoppa då helt enkelt över berget! Bakom det kommer bestämt ett nytt, som måste rymma allt som går i oss. (- - -)
Vi ber om lugn! När allt kommer omkring arbetar här också människor framför sina djur, envar i sin egen bur.

Elfride Jelinek,
Lust (Forum 2004)

4 kommentarer:

 1. Tante Elfi verkar besatt av sporten som hon säger sig hata men ändå regelbundet återkommer till ;-) När hennes "Ein Sportstück" spelades på nationalteatern Burgtheater i Wien fick alla som var klädda i träningsoverall komma in gratis till sista föreställningen! Antar att det var teaterchefen Claus Peymanns idé.

  Det var en guldperiod i Wiens teaterliv med Peymann, Bernhard, Jelinek och andra då Burgteather stod i politikens centrum och uppretade österrrikare vräkte ut hästgödsel på teaterns trappa. FPÖ satte upp Jelinek och kulturministern på sina valplakat och undrade: vill ni verkligen ha dom här?

  Nu spelar man Nestroy och Shakespeare - säkert bra (inga biljetter finns för december i vart fall) men hästgödsel eller upprörda riksdagsdebatter blir det säkert inte. Synd på sätt och vis.

  SvaraRadera
 2. Besatt av sporten eller besatt av besattheten kring sport? Om jag levde i Österrike omgiven av alpin industri skulle jag nog också satirisera det. Nu får man nöja sig med att göra uppror mot rikskapitalsjukhusen och smånassarna ; (

  Fantastisk tid ni upplevde där vid teatern. Spelade Bruno Ganz nån gång, min fav?
  Shakespeare vet jag vem det är, och älskar, men vem är Nestroy?

  Ikväll ska jag på konsert i din närmsta kyrka, körmusik, Britten,mm. Inte så upproriskt ; )

  SvaraRadera
 3. På not 3 på den här sidan http://www.karlsson.at/forsok/Noter%20till%20Fia%20Jansson.htm
  finns litet information om Nestroy, en av Österrikes nationalförfattare.

  Sidan är f.ö.noter och källhänvisniger till en längre text om Fia Jansson, a.k.a. Anna Hoffman - Uddgren, en märklig och beundransvärd dam från förr i världen.

  SvaraRadera