torsdag 20 juni 2013

Under högre sol

Det finns färger som det knappt går att tala om.
Finns dock. Detta att midsommarblomstren som sträcker sig kilometervis utmed vägrenen har en högre grad av violett än hemma. Som om ljuset ger dem mer intensitet.

Att jag hinner tänka på cykeln att denna röda i detta blå, är som det röda i det blå fjället. Och om man skulle måla det blir det för snyggt. Jag målar inte. Jag ser. Sjön så klar och kantad av ljusgrön säv. Glittret och det dova blå i berget under ett moln.

Nu är jag exakt där jag vill vara. Som om alla stenar fallit ur skorna. All karma ligger bar. Man sparkar till den på en grusväg, men mer än så är det inte. För nu är jag på den rätta vägen. Uppåt vitvattnet i fjällbäcken dit jag nådde med cykeln. Tur eller öde: Att man aldrig får någonting med mindre än att man förlorar något annat.

Att under en högre sol nå fram. Med stor möda och en sömnlös natt på ett vaggande skramlande nattåg. Inlandsbana, sen buss. Utmattad, sen utsövd. Och att då kunna cykla mot högre höjder igen (som jag inte orkade för ett år sen). Och spendera en kväll med en konstnär från Amerika medan ljuset går mot ljusare. Vända om, vända rätt, tala frankt. Och att sanning är något som uppstår av en slump, är beroende av ett visst ljus, ett visst avstånd. Kanske väder.

Nu 23 timmars ljus. Jag ska akta mig för ordet lycka. Men ordet glädje går bra. Ja, det går bra. Kanske har det med val att göra. Mer ska jag inte säga om den saken. Man vill ju ogärna tävla med Kierkegaard så här i sommarsolståndet.


4 kommentarer:

 1. Så vackert och på ett så helt annorlunda sätt än här. Klarare luft, högre ljus hos dig. Här finns ett dunklare och tätare rus.

  SvaraRadera
 2. Dunkla täta rus är inte heller att försmå ; )

  SvaraRadera
 3. Åh, gläds med dig. Låter härligt.

  Själv har jag i nästan en hel vecka varit ensam på "min" ö. Pratat med måsarna och tärnorna, tittat på havet, jobbat med en gammal glasveranda (skrapa, tvätta, kitta - usch, jobbigt! får ta en liten bit i taget), tittat på havet, sopat spindelväv och döda flugor ur fönstren och tvättat, tittat på havet, sågat ner nåt som började bli små träd (rönn och gran), tittat på havet, knipsat annan småsly, tittat på havet. Så har min vecka varit. Nu är jag tillbaks i staden och firar midsommar på balkongen. Det går det med. Ha det gott i the Highlands!

  SvaraRadera
 4. Tittat på havet - så som jag tittat på bergen. Ovanligt lite snö på topparna i år.
  Hör att du haft det fint. Finns så mycket vackert. Räcker till alla. Bra land. Här lyssnar vi på jämtländsk brudmarsch och sjunger Midsommarvisan plus Cornelis. Ha det!

  SvaraRadera