måndag 1 april 2013

Mahler och skorna

Mahler symfoni nr 5, adagiettot, råkade strömma ut när jag skulle lämna lägenheten, men lägenheten förvandlades så att jag satt med skorna i handen och väntade på en möjlighet att någonsin sätta på mig dem igen.Mahler Symphony No.5
4th Mvt "Adagietto".
World Orchestra for Peace - Valery Gergiev
Royal Albert Hall BBC Proms Live
5th August 2010

En kanske bättre, lugnare, klarare inspelning, med Leonard Bernstein Här .

8 kommentarer:

 1. Oj oj oj...tack! Härligt att få den musiken just nu och få sjunka in i den. 10 lugnande minuter för min oroliga själ.

  SvaraRadera
 2. Mitt Mahler-medium säger: Be my guest ; )

  SvaraRadera
 3. mahler via valery gergiev och 'Världsorkestern för Fred' - ja vad vore inte livet för världen: for all human beings around the world if something like this would have been possible: a life without krig - dvs ett liv i fredlig sort of samexistens... - en utopi - en fantasi - som - as it seems - ingenting har med den hemska verkligheten att göra... - annat än som en dröm att drömma om - nothing else...

  SvaraRadera
 4. Freden börjar i sinnelaget, så att...

  Den hemska verkligheten börjar också där.

  Men i övrigt finns ju fredens arbetare över hela den politiska världen. Hjälper det? Lite. Säkert. Och musiken är frid.

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt. Det hade aldrig fallit mig in att söka hos Mahler. Att det finns mer än Bach och Händel och Arvo Pärt, och lite Mozart och Beethoven. Jag är obildad och gläder mig åt att bilda mig hos dig.

  Nu drömmer jag om att sätta samman en yoga-sekvens att göra till den här musiken. Å att använda det i övergången mellan arbetsdagen och vilan.

  SvaraRadera
 6. Mahler är också en relativt sen upptäckt för mig. Det är ett land av rikedomar utan ände - musiken!

  Du - obildad? Tror jag inte på. Men det är olika var bildningen koncentrerar sig.

  SvaraRadera
 7. Nja, alltså, min musikaliska bildning är mycket fläckvist fördelad.

  Men jag gillar att jobba på den. Nu sist när jag var på resa hade jag nogsamt laddat mp3-spelaren med Mattheus-passionen och tagit texthäftet med mig. Det kommer jag att göra om, kanske med en opera nästa gång.

  Jag skulle så gärna vilja gå en bildningskurs i musik. Tänk något på radion med en lektion i veckan, där man fick höra utdrag och kommentarer, och så kunde man få i hemläxa att lyssna genom ett helt större verk, eller några olika kortare.

  SvaraRadera
 8. Det där har jag också tänk på att jag ville. Men när jag försökte med Musikvetenskapen på Sthlms Univ sa de att man måste behärska ett instrument för att läsa där. Men det går ju bra på andra sätt, som kan vara roligare dessutom.

  Ett tips är det maxat trevliga musikprogrammet CD-revyn, där ett par kunniga typer diskuterar nya och gamla inspelningar av klassikerna. Ett av P 2s bästa program. Pröva!

  SvaraRadera