lördag 2 februari 2013

Pannkakor med tranbärssylt

Superkocken slog till. Ja, alltså hyfsat super med tanke på att tävlande till Sveriges Mästerkock serverar halvrå kyckling.
Men - detta är, som vanligt här på annexet, utom tävlan, och enbart till lyst:

PANNKAKOR MED NYKOKT TRANBÄRSSYLT OCH VISPGRÄDDE.

Man tager och gör en pannkakssmet, och den som inte kan det utantill får titta åt ett annat håll. Ibland kan man växla lite av mjölken mot youghurt, ibland kan man ha i lite skalade sesamfrön. Resten vet ni sen ni var tolv.
Sen till det viktiga: Man tager och köper ett paket djupfrysta tranbär. Tinar direkt i kastrullen och har lagom mycket socker till. Förr sa man hälften socker mot bär, jag skulle föreslå högst en tredjedel.Tranbär ska smaka av syra, inte av socker.

Nå. Tag normal vispgrädde; vispa kraftigt. Ja, ni vet väl hur man gör - eller?
Steken så pannkakor, helst bara två i taget, beroende på antal  gäster: Är man två kan den sittande med fördel mumsa medan den stående vänder lagg. Krispig pannkaka är bäst.

Tranbärssylten är som den ska vara när den inte längre rinner skvalpigt utan saftar sig tjockt. Man kyler den en aning i en springa vid köksfönstret. Grädden ska vara fluffigt konsistent. Pannkakan hyfsat brunprickig och gul.

Lägg en generös strimla tranbär mitt i pannkakan, klicka ut vispgrädde på raden. Rulla ihop och njut.
Detta är godaste enklaste maten i år. (Ja alltså på trettiotre dar).
Hej, Mästerkockar, face it!



11 kommentarer:

  1. "Är man två kan den sittande med fördel mumsa medan den stående vänder lagg."

    Så skönt att höra detta! ;-) Har alltid lite dåligt samvete vid just den delen av "receptet".

    SvaraRadera
  2. Ha ha. Ja, och de där förrätts-crêpen som ska ligga fint rullade med svampstuvning i magen och vänta på tolv gäster. Minns min mamma hade ett sjå att få de krispiga till rätta stunden.

    SvaraRadera
  3. Åh, låter gott! Det ska jag prova nån dag. Och så lärde jag mig nåt nytt, nämligen det där med sesamfrön. Jag tänkte: oj, vad jobbigt att sitta och skala alla dom där små fröna, dom är ju så hiskligt små!Det måste ta en herrans lång tid innan man får börja med pannkakorna. Googlar förstås sen och ser att det alltså även finns oskalade sesamfrön att köpa. Det visste inte jag. Oj, vad man lär sig och lär sig!

    SvaraRadera
  4. Ja du, skala sesamfrön är nog inte min grej. Tror inte ens markattor pallar det ; )Men vem gör det? Det orkar man nästan inte tänka på.
    De oskalade är hur som rätt oanvändbara tycker jag.

    Men det ÄR jättegott med lite knaspriga sesamfrön i pannkakan, dock inte nödvändigt alls till den ovan!

    SvaraRadera
  5. Gu så gott!
    Och sesamfrö i pannkaka ska jag definitivt pröva nån gång.

    SvaraRadera
  6. Men prövade du den ovan? Eller gissar du?

    SvaraRadera
  7. Gissar, vet, inser, förstår, känner med hela kroppen
    att det måste vara himmelskt med pannkaksrulle med tranbärssylt och vispgrädde.

    SvaraRadera
  8. Men âh vad gott det lâter...! *ska nu leta frysta tranbär*. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lillo will love it. Och ni andra.
      Undrar vad tranbär heter på franska: Cranberrie? (som lånord från engelskan?)

      Radera