söndag 24 februari 2013

Is, sol och hus

Vintergäcken har uppstått i rabatten vid båtklubben. Sol fram till klockan fem. Nästan fullmåne stiger upp klart gråblå.

Går långpromenad över isen med S. Nysnön glimmar under hängande låg sol. Vi pulsar i kornsnö, vänder oss hit och dit och spanar ut över de långsträckta linjerna. Arkitektens vinterdröm; hur rummet liksom blir synligt genom skidspårens svalblå linje från södra hörnet av sjön till det norra. Det stora plana golvet kantat av berg och skog.

S pratar om världens minsta "moderna" hus; ritat av Mats Theselius. Inspirerad av Henry David Thoreau´s liv vid Walden konstruerade han redan 1991 ett litet hus som bara omfattade det allra nödvändigaste. S vill bygga ett sånt hus.

Liten kamin för mat och värme. Sängplats. Bord. Stol. Hylla. Eko-hus. Enough. Om omgivningen är vad man mest behöver.

Jag berättar att jag besökt sidor med hus till salu i Norrland. Det roligaste var ett före detta missionshus. Långdraget som en lastbil, två våningar, enorm sal längst ner, förmodligen eternitbelagt utanpå, nästan det fulaste jag vet. Men husets väsen låg i det otippade nästan komiska formatet, Factory-liknande, vid en krök av Ångermanälven.

Egentligen tycker vi nog båda att platsen vi bebor är den bästa, i alla fall i Stockholm. En dag som idag. Nu sjunker glödklotet. Nu blå kväll. Nu månsken. Drygt två månader tills björkarna slår ut. Och svalorna ska ilande säga oss vad vi lever för. Ibland.

Huset på den övre bilden lyckas se ut som om det var taget ur en barnteckning. 
Se mer på Mats Theselius websida.

"I början på maj reste jag husstommen, varvid jag hade hjälp av mina grannar, mer för att utnyttja ett sådant tillfälle att skapa god grannstämning, än av verkligt behov. Ingen hade någonsin bättre hjälpare än jag den gången. (---) Jag började bebo mitt hus fjärde juli, så snart det var brädklätt och täckt (---).
Det ligger något lika passande i att en man bygger sitt hus som i att en fågel bygger sitt näste".

Ur Skogsliv vid Walden.

3 kommentarer:

 1. När jag läser vad du skriver här börjar jag fundera på var Ekelöf skrev om drömbostäder... Efter åtskilligt letande hittar jag: "Verklighetsflykt" i prosaboken "Promenader" från 1941. Inte precis Theselius minimalism, men essän slutar med en kåta i fjällen... Tack för inspiration till sen kvällsläsning!

  SvaraRadera
 2. Jaha ja. Ekelöf gillade det enkla, men han drack nog lite för mycket för att få arschlet ur vagnen och bygga kåta. Förresten kan det räcka med en dröm - om man skriver så bra som han.

  Såg att ni också rörde på påkarna vid en vacker plats idag!

  SvaraRadera
 3. Jo - och så tänker jag förstås på: "Svenska hus ensligt belägna..."

  men den var för lång att läggas in i en kommentar.
  Och så ortnamnen då: Ånge, Bräcke, Omne...jag tror avfolkningen av landsbygden var tidernas största misstag. Men det är nu som det är.

  SvaraRadera