fredag 4 januari 2013

Årets första goda nyhet - och den dåliga

Protester mot sjukvårdens tilltagande privatisering - i Madrid. Bilden säger inte så mycket, men texten från Fria Tidningen gör det. Motstånd från stora grupper av läkare och annan sjukvårdspersonal har pågått länge.

Bra!

Och säger det här er något?
"Det svenska vårdföretaget Capio köpte 2005 tolv spanska sjukhus och en rad vårdcentraler för drygt tre miljarder kronor. 2011 sålde Capio sin spanska enhet för omkring åtta miljarder kronor."

Om inte - tänk på saken!
Och multiplicera den sen med hundratals liknande privatiserings-transaktioner, här hemma, i Norden, i resten av Europa. 
Storätarna och riskkapitalisterna dammsuger stater på pengar, samtidigt som vissa sjukhus inte har plats, inte har personal, för de patienter som kommer in.

Det vore intressant att - i krisens skugga - få hjälp av en statistiker som kan räkna ut hur många miljarder som transfererats från samhälleligt ägande - det vill säga det som våra förföräldrar och vi själva jobbat ihop - till korkat billig utförsäljning, ofta närmast bortskänkning till privata intressenter. Årsta-Vantör sålde ut sin hemtjänst + lokaler för 70.000. Mindre än vad 3 kvm kostar i Stockholms bostäder. Detta väckte åtal - som nu lagts ned, efter flera års malande i rätten. Serafens sjukhus såldes ut till liknande underpris. Och såldes sedan vidare till ovan nämnda Capio, med miljonvinst. Så var finns de saknade miljarderna i Europa?

På en sjuk människomarknad? 


 

       Bild från en tidigare demonstration i Madrid, 2011.


6 kommentarer:

  1. Men det demonstreras givetvis inte i Sverige, här finner sig alla. Öppenpsyk i Liljeholmen har för övrigt privatiserats, ett område som sträcker sig till Skärholmen. Ägaren är nån riskkapitalist som redan kört ett vårdhem i botten och sålt det.

    Väntar utan förväntning på svenskarnas reaktioner.

    SvaraRadera
  2. Ja, de är lama. Vi är lama, måste man säga. Men så har mycket också skett i det fördolda, och när det väl är gjort - alla upphandlinar och fixerier - är det för sent. Och då säger man som en poliitker i en av länkarna ovan: Det var inte meningen att "avknoppningen" skulle gå till så.

    "Avknoppningen" låter inte det fel; som att skära av knoppar. Och det gör man. (Men jag är inte absolutist - det finns säkert en del vårdcentraler och sjukhem som funkar fint när det ägs av den samlade personalen: min eegn vårdcentral t.ex.)

    SvaraRadera
  3. Jag är verkligen inte rätt person att räkna ut sådana saker. Men visst förstår man att det måste vara kapitalförstöring grande.

    Johan Ehrenberg har en hel del räkneexempel i ETC och i böcker han skriver. Kolla gärna om du kan hitta något hos honom!

    SvaraRadera
  4. Ja, jag vet, Lena. Jag har varit på det spåret i flera år; men ekonomi ÄR ju inte mitt fack, egentligen. Även om de senaste tre åren har gjort mig klarare på området, via läsning och fantastiska TV-dokumentärer från hajarnas USA. Kapitalförstöring grande, var ordet.

    Ska läsa JE. Men först lite mer näring för själen, Se ovan.

    SvaraRadera
  5. En gång var vänster att tycka att staten skulle äga produktionsmedlen. Nu vete katten var på skalan man ska ställa sig om man försvarar att staten ska äga nånting över huvud taget.

    Jag tar en kopp kaffe i stället.

    SvaraRadera
  6. Ja, varför fajtas när man kan fika ; )

    Jag vet i alla fall precis var jag står på skalan. Gärna privatiseringar gjorda av individer, arbetskollektiv, som uppriktigt vill någonting med sin vårdavdelning, skola, förskola, whatever.
    Men inga rikskapitalsiter som ska samla i sina Jersey-Island-kistor från halvfattiga och/eller välbärgade svenska skattebetalare. Njet till miljardvinster och skattesmitning med medborgarnas redan skattade pengar!
    Hej!

    SvaraRadera