söndag 16 december 2012

Snö till salu

Någon som vill ha snö? Jag har ett generöst erbjudande: Blötsnö, särskilt bra för stärkande av balanssinnet. Man halkar hit och dit och har ett underbart sjå med att ta sig över trottoarkanterna mot gatan där is och skorpsmulesnö och skorpbitar och vatten blandats till en oförlikneklig soppa, modell fångläger.

Gunnar, Karin, Anna och Gabrielle RW i sina respektive ovintriga ändar av Europa och Australien kanske känner ett sting av längtan till detta?

I annat fall kan ni få va med på minnenas snöresa från december 2012: Långsamt och tungt fallande snö, resulterande i sex centimeters beklädnad av träd och grenar. Den arkaiska skulpturparken återuppstånden. I sen eftermiddagssol blir nästan allting blått och slocknar i ännu blåare. Frid på jorden.

Alternativ: Tät men lätt snö över sjön där isen lagt sig och fukten bildar dimmor över vattnet som svagt genomlyses av solen (Dr Zhivago). Eller: Blåsande kall snö från sidan, nordvästlig vind. Bilarna insnöade. Enorma istappar från taket. Senare: Stillsamt fallande kornsnö. Idealisk för sinnelaget. Åt människorna en god vilja.

Styv kuling och vajande träd i snö, på gården. 20 girland-upplysta balkonger. En ensam skogsduva syns sittande mellan två trädklykor och tycks sova genom kvällen, mörkret, natten. Kanske stelfrusen. Först när trädet gungar till ordentligt fattar man att den lever. Vrider lite på huvudet och håller fast i sin gren.

Tredje advent.Laras theme från Doktor Zhivago. Förvänta er ryska kyrkor i snö, m.m.

13 kommentarer:

 1. Jag tar tre liter till påseende.

  SvaraRadera
 2. Stillsamt fallande kornsnö? Eller soppan?
  Slädmorfar AB sköter leveransen.

  SvaraRadera
 3. Stillsamt fallande kornsnö, tack! Men inte förrän på onsdag, när kylan återvänder. Slasket behöver ingen påfyllning.

  SvaraRadera
 4. Bästa sortens kornsnö.
  Men du har ju abbonemang ; )

  SvaraRadera
 5. Långsamt fallande lagom tung snö, tack, att svalka min heta panna med när det drar iväg över 30 + i denna märkliga del av Australien. Har ju också måst skaffa tjocka varma sockor att ha inomhus när polarvinden från Antarktis friskar upp oss vissa dagar. Ingen snö dock.

  SvaraRadera
 6. Denna del av Australien: undrar var? Oueensland?

  Om du får mixtra mellan arktis-sockor och 30-gradigt är det ju verkligen "märkligt". Men lite avundas jag dig den långväga julutflykten.


  SvaraRadera
 7. Nej, det är inte Queensland utan Victoria, närmare bestämt South Melbourne. En bit söderut ligger Tasmanien och en bra bit längre söderut Antarktis. Klimatet här är verkligen ombytligt. Om nån klagar på vädret här brukar man säga "Vänta bara en liten stund så kommer det nytt väder".

  SvaraRadera
 8. Aha. Måste ta fram kartan av Australien.

  SvaraRadera
 9. Det ar da som det stora vemodet rullar in. En sang jag inte langre riktigt klarar av att lyssna pa. Nej, den enda sno jag saknar ar den sista varje vinter, den som ligger kvar i norrskugga nar varen ar pa intag, nar koltrasten sjunger och dofterna har kommit tillbaka.

  SvaraRadera
 10. Så bra då. Hörde nyss att det varit 24 i Biaritz. Och sen kanske fyra.
  Och så där har du det visst också. Skönt. Sova utomhus och allt det enkla goda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS: Vi var på julbön ikväll. Jag blev rörd till tårar inte av Corelli, men av att sjunga psalmer och höra om Fridens barn. Det är nåt visst som händer mig då. See?

   Radera
 11. Absolut. Händer mig numera de flesta gånger det verkligen är fint med musik och gemenskap i kyrkan.

  Men det är något annat med Vintersaga. Det är den fullständiga överdosen inte bara på Skärholmens station utan av allt det där som inte blir, de frusna drömmarna uti monarkin och kärleken som går på billigt vin, det blir mer än jag kan hantera.

  Det var alla dina snöbilder som förde mina tankar i vintersageriktning där jag satt framför den falnande brasan efter avslutad julafton.

  SvaraRadera
 12. Så - då har vi den där inre rörelsen gemensam.

  Vintersagan är en av sveriges bästa sånger om sverige. Och just därför kanske too much.

  Allt gott!

  SvaraRadera