måndag 29 oktober 2012

Grandiosa Arenor

Joda: ALLA var på plats vid invigningen av den nya Arenan i Solna, som kan rymma 50.000. Ännu ett lyxuöst skrytbygge för en stad som à l´américaine tror att kvalitet går att förväxla med kvantitet. Stort är bra, per se. Om man går in i en väldigt Stor Lokal tillsammans med 30.000 andra så är man Stor. 30.000 gånger större än vanligt.

Det syntes faktiskt i ansiktsuttrycken på de som var där: Reinfelt som i EU-sammanhang fortfarande ser ut som en duktig skolpojke, kunde på Arenan glida in nästan som en stekare med evenemangspåtändning. Tätt följd av den alltid lika barnsligt förtjuste Ulf Adelsohn och hans kulturminister-fru, som också gillar Stora Grejer och gärna drar in på de små (teatrar, dansgrupper, gratis museibesök).

Det ger inget extra att räkna upp alla de andra glansörerna som var där, men den alltid flitige Colin Nutley hade åtagit sig att "regissera" spektaklet: Invigningen och dess följder som kommer att kosta varje skattebetalare i Solna 9000 kronor, även om de inte sitter med i publiken.

Det finns inget att säga om den här sortens samhällsförvandling annat än rena självklarheter: Man har pengar till vissa grandiosa saker, och tar det någon annanstans ifrån. Stockholm har nu inte bara en utan två, snart tre, svårfyllda Arenor. Och alla som var där på den stora Invigningen tror alltså att de varit Med Om Någonting, för det måste man ju tro när det gäller upplevelseindustri. Även om man bara ser ett litet sprattlande magert sjungande knyte långt bort, som med all teknisk finess ändå inte skapar mer närvaro än en youtube-video, så måste man tänka: Att det Är Stort. (Om Edith Piaf hade stått där hade hon inte synts alls).   

Så att. Det handlar om Tro. Och så väldigt mycket om pengar och status förstås. Och belysningseffekter. Men först och främst handlar det om Tro. Bara man Tror att man Är Med Om Någonting så är man det. Ja och Amen för den Romerska Cirkusen.

Men om man känner sig det minsta kritisk till att uppleva sprattelgubbar på enormt lång distans ska man hålla sig hemma. Jag har varit i Globen en gång, det räckte för att inse massindoktrineringen i att ana något dimmigt långt långt borta i Eskapistindustrin och betala Verklighets-Höga-Priset för det.

Krohnman i Expressen skriver en del bra om den här Grandiosa Arenaneurosen. Och P 4 Stockholm har granskat mutskandalen kring Arenabygget. Swedbank och Svenska Fotbollsförbundet investerar stort. Och - hallå - vilka var det som tillförde pengar i bonus-banken Sweden för ett tag sen?

Jag kommer inte längre än så här idag: Men en djupare diskussion om Arena-Sverige förs hos Rasmus Fleischer här, här. Och från mer konservativt håll har Philip Lerulf bidragit med en hel polemisk skrift angående Arena-slöseriet.

För att ytterligare understryka bredden i den här kritiken lägger jag in en bit av en recension som liberalen Johan Norberg skrivit, om webb-boken Framtiden är nu. KulturSverige 2040. Samt Rasmus Fleischers kommentar till recensionen, här.

Have fun! 

--------------------------------------------------------
Tillägg: Mer om den grandiosa arenan: Kaos - här

12 kommentarer:

 1. Ja, Eländes Elände, säger jag - som återinflyttad Solnabo. Jämförelsen med ett youtube-klipp var verkligen träffande.
  Tack för givande läsningsideer ännu en snörvlig kväll.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar, Syster Snörvel ; )
  Har du varit med om Arena Upplevelse Petit Grande?

  SvaraRadera
 3. Möjligen förorenar jag på din sida här, men detta med arenor har jag en högt uppodlad allergi emot sedan tiden i Vänersborg som har en makalöst ful Arena som taket sprack på första vintern - för att det kom snö, tänk va!
  Här lite perifert funderande kring detta:
  http://bodilzalesky.com/blog/2009/11/13/ner-till-floden-med-ryggen-mot-arenan-och-topp/

  SvaraRadera
 4. Nej da, allt kommunicerande är okej.

  Om nu de ansvariga också kunde kommunicera med sina arbetare vore det bra. En man skadades allvarligt när en takbjälke föll ned vid byggandet av en av dessa många (här var det 19 mille) stadion i Ö-vik. Byggnadsarbetare hör till de mest skadeutsatta; inte undra på - eftersom byggmiljardärerna gärna tar in oskolad arbetskraft, bestämmer långa dagspass, samt skiter i arbetarskydd.  Läser gärna din länk. Hej!

  SvaraRadera
 5. Jag såg spektaklet på teve - det var i sanning bortkastad tid.

  Visst var det väl nån/några byggjobbare som dog vid bygget av Solnas skrytarena, också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sökte just på det: men kunde inte hitta fakta. Har för mig att du har rätt, men det var en man. Och kanske inte i Solna. Vi får försöka hitta det.

   PS: Om invigningen: Man kunde kanske använda den impiga belysningskonsten och lägga ut den på Sergels Torg var fjärde lördag. Enlighten the People, sort of?

   Radera
 6. Jag såg nu att det sorgligt dråpliga TV-inslaget om företaget Topps sjuka affärer på kommuninvånarnas bekostnad tyvärr försvunnit, men det är lätt att föreställa sig ändå kanske. Och Arenan i Vänersborg hette snart Orenan och heter väl så än.

  SvaraRadera
 7. Bodil: Märkte det...men det är väl samma sjuka affärer som pågår överlag, om man bara dyker under filten av vältalighet i Landet Lagom.
  Här en liten del av den sorten; Topps fiffighet: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-03-866_sv.htm

  SvaraRadera
 8. En fiffig/korkad Topp till, ser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffig och korkad, äger halva världen (minst), my dear!

   Radera
 9. Håller med, det är så accepterat idag att ösa pengar över "skrytbyggen." Man premierar en viss kategori av kultur och intressen. Men på nyheterna fastslås varje öre av skattehöjning som en "belastning", konstigt när de örena faktiskt går tillbaks till medborgarna och inte till arenor. Visst kan arenor berättigas, men det går faktiskt att prioritera i tider som dessa.

  SvaraRadera
 10. Peter,
  såg du den anakronistiskt underlige Fredrik Segerfelt (M) som enbart tror på marknadskultur ("Debatt" Tv 1, ikväll, lika underlig den). Med andra ord skulle inte ens Dramaten funka i hans Sverige. Gunnar Heckscher (M) skulle vända sig i sin grav.

  Själv vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.

  SvaraRadera