onsdag 5 september 2012

Kamel, kamel - Camel.

I morse när jag vaknade kom jag omedelbart att tänka på en kamel. Nej, jag såg en kamel i mitt inre öga: Det stilfulla huvudet, den långa nosen, den hängande känsliga överläppen, de stora ögonen med långa ögonfransar. Den var en värdig bild för någonting, jag vet inte vad. Man borde umgås oftare med kameler.

När jag var i tonåren såg jag, tillsammans med min pappa, en rätt dålig film om Lawrence av Arabien, förmodligen en kolonial pedofil, men i filmen framställd i romantisk glans med Peter Fåfängligheten O´Toole i huvudrollen. Jag föll, pappa tog det betydligt torrare. Men själva landskapen och kamelerna tror jag vi kunde enas om.

Senare reste jag med min första pojkvän till Sousse i Tunisien. Kameler överallt. Beundransvärda lugna varelser som aldrig trampade på någon i trängseln och som hade vett att lägga sig ner en stund, och en stund till, när inget särskilt var på g. Minns knappt hur deras gnägg låter, men förmodligen är det antitesen till renarnas torra skällande. Vid ett tillfälle passerade en man med kamel fullhängd med mattor och tyger. Vi köpte både mattor och tyger för några hundringar och släpade hem presenter till oss själva och föräldrarna. En av de koloristiskt vackraste trasmattor jag sett ligger fortfarande i sommarhuset.

Sen blev vi magsjuka och satt uppe en hel natt och en morgon och sket. Bestämde oss för att aldrig mer smaka på något i Souken. Men Souken, marknadskvarteret, var det mest myllrande nordafrikanska liv jag sett. Köttet hängde helt rått över gatan, flugorna surrade, matthandlarna bjöd på kaffe. När vi åkte tåg till Tunis glodde karlarna så mycket på mig att jag började gråta. Jag var 21 år och hade kortkort kjol. Så oförnuftigt. Stora bebylsade damer tröstade mig.

Detta blev mitt hitills enda besök i nordafrika. Kvinnosynen har jag tänkt hantera bättre en annan gång, men de där bedrövliga magsjukorna man får skrämmer mig mer. Någon som vet en bra profylax mot det?
I alla fall: kameler har något visst. Jag vill återse dem. I Afrika eller annorstädes. Jag skulle till och med kunna tänka mig att läsa ut en ganska tråkig bok* av Le Clézio, för att få "vara" bland kameler.

De gamla egyptierna hade en susning när de skapade sina halvgudar med katthuvud, falkhuvud, sjakalhuvud; Bast, Horus och Anubis. Men vad gjorde de av kamelen?
Alla djur i nästan alla religioner har fått symbolisera kvaliteter hos människan. (Aj, fan, nu blir det föredrag).
Men vad är kamelen?
För mig: Uthållighet och coolhet, för att inte tala om sunda pauseringar. Men jag vill se kameler, inte prata om dem. Jag har en dragning till öknen. Men som en klok husmor vill jag ha det bra i magen. Alltså är min mage viktigare än äventyret. Och jag kan inte ens göra som folk gjorde på femtiotalet när de ville erövra världen med en cigarett: Röka Camel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

*Öken

Egyptisk kamel med egyptisk pojke; arbetsdag.
PS: Nu vet jag varför den gamla egyptiska kulturen inte hade någon kamelgud : Kamelerna kom till Nordafrika med Perserna, för ungefär 2.500 år sen.

17 kommentarer:

 1. Jag håller helt med om magsjukan. Kan man inte ta med sig egen mat?
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eget vatten, eget hotell, egen tjänarstab - absolut. Go Lawrence of Arabia, go!

   Radera
 2. Det är över tio år sedan jag var i Tunisien, men vi fick faktiskt en vecka utan magsjuka:). Och korta kjolar var det ingen som höjde på ögonbrynen åt i Tunis. Men det kanske är på väg att ändra sig igen.

  Kameler ja, deras vaggande, såsiga gång, helt i samklang med öknens krav på makligt tempo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men de springer oerhört snabbt också, när de bara vill. Eller - rättare - när tävlingsryttarna vill. Ska du pröva? Marianne Arhne skrev om det en gång. Imponerande - som alltid ; )

   Radera
  2. De kameler som var med när vi provade att rida var av den sävliga sorten. Vilket passade bra när målet var att titta på soluppgången i Sahara. Vi hade dock gärna prövat lite spring också, men lyckades inte övertala kamelerna till det.

   Radera
  3. Åh, du har verkligen...alltså!! Dejligt!
   Nu vill jag genast veta hur pass träningsvärkad du blev. Fast det kanske man inte blir som inbiten ryttarinna?

   Radera
 3. ...men dock, hörrdu du. Jag tycker det vore dags att se om filmatiseringen - Lawrence d'Arabie, det är ju en underbar film! (inte bara för kamelerna, höhö).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du har fallit för Omar Sharifs stora sentimentala blick?
   Skämt åsido - jag skulle också gärna se om den. För turistresans skull då.

   Radera
 4. Passgångare. Jag har alltid intresserat mig för passgångare, särskilt mänskliga sådana. Quiz: nån som vet vad passgångare heter på engelska? Prinsessan Margaretha gifte sig med en... Say no more, nudge-nudge, wink-wink...

  SvaraRadera
 5. Pacer - säger nätordboken. Heter inte prinsessan Margareth? Och om du menar fotografen... så hade han väl snarare svårt att hålla någon som helst takt?

  Men nej, kamelen har something extra. Därför säger det arabiska ordspråket: Allah har 99 namn, men det hundrade känner bara kamelen.

  SvaraRadera
 6. John Ambler? Som var gift med kungens syster Margaretha? Men varför kan han kallas passgångare? Det är väl ordet amble antar jag: "(of a horse) to move slowly, lifting both legs on one side together".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, jag tänkte också på Ambler sen, men gjorde inte din koppling.

   Radera
 7. Lawrence of Arabia, pedofil?

  Här kan du läsa om vem och vad han var:

  http://en.wikipedia.org/wiki/T._E._Lawrence  Lillan i Cornwall


  SvaraRadera
  Svar
  1. Joda, jag vet vem Lawrence var. Det hindrar inte att dragandet med små arabiska pojkar hade en viss skugga över sig. Or so I´ve heard.

   Radera
 8. Tillägg: Jag har det från en dokumentär om L a A - Länge sen. Men i bloggens Encyklopedi kan man se att han tog till sig en 14-årig pojke "Dahoum" som flyttade in med honom.

  Sen gjorde han ju alla de andra fantastiska sakerna, som gör honom passande för biografer.

  SvaraRadera
 9. http://www.youtube.com/watch?v=w1l7V8Ib_Ww&feature=player_embedded#!

  SvaraRadera