tisdag 21 februari 2012

Homeland: best in class.

Ni som av allmän motvilja mot TV-serier, eller på grund av något annat, missade "Homeland" bör ångra er. Det är en av de bästa serier som sänts i Svt. Handlingen är för komplicerad att befatta sig med i väntan på norrskenet, men historien pendlar mellan en marinkårssoldat, nyss hemkommen från fångenskap, och skenbart - eller på allvar - omvänd till islam, hans familj, samt en kvinnlig CIA-agent, som misstänker honom för att planera en terrorattack.

Under tolv avsnitt hinner man tro och tvivla på de olika inblandades motiv, deras paranoida reflexer och överstyrda säkerhetspådrag. Behovet av kontroll står i exakt paritet med "hotbilderna", och med det okontrolllerbara. Ond och god, klok och galen, svänger mellan personerna som en orytmisk pendel: Vem har rätt intuition, vem ljuger kallast? Hur genomskådar man fanatismen hos sig själv och andra?

Jag blir tagen av ett land som kan skapa så här självkritiska produkter: Där den islamistiska terrorismen sätts in i ett krigsperspektiv; där en amerikansk utrikesminister inför frågan om man kan bomba en skola med 83 barn där en AlQuaida-ledare kanske gömmer sig, får uttala repliken: "I think it is within the parameters". Varvid den humanistiske CIA-agenten (spelad av Mandy Pantinkin) sidoviskar: "From where did we get these words?"

Welsharen Damian Lewis gör sitt livs roll, som den motsägelsefulle marinkårssoldaten. Clare Danes som den speedade CIA-agenten är lika bra, och redan nämnde Mandy Patinkin - också CIA - är en tung, fin klippa i händelsernas virvlar. Love them all for it. Samt manusförfattarna, vars intelligenta dialoger slår kängor i huvudet på svensk krimi-realism. Det här är film på högsta nivå.

Ni kan se den på Svt Play fram till den 29 februari.
Men ta pauser, för det är starka saker. Gripande, spännande och mer komplicerat än någon debattartikel ni läst.

Tillägg: Och - javisst - det här blev en vinnare på Emmygalan så klart!

----------------------------------------------------------------------

PS: Andra rundan av Homeland 2012-13, avslutad 8.1.13. höll tyvärr inte måttet från förra omgången. Idel cliffhangers och våld, blandat med sega, sentimentala longörer. Inte samma manusförfattare, inte samma serie. Men skådespelarna - lika briljanta, också när de alltmer förvånade fanns sig ingå i en helt annan deal?

5 kommentarer:

 1. Håller med ! Men är den slut redan ? Hoppades på ett till avsnitt. Bästa serie vid sidan av Angels over america.

  SvaraRadera
 2. Bättre, tycker jag. Angels in America var lite för sentimental...men, förstås, fabulösa skådespelare; Pacino, Streep - etc.

  SvaraRadera
 3. ja, det är sådär med tycke o smak. Dialogen i Angels går inte av för hackor. Dramaturgiskt är Homeland bäst.

  SvaraRadera
 4. Hm, missat Homeland totalt. Så nu ångrar jag det. Har hört även från andra att det är en bra serie. Jag hoppas jag gjorde nåt bra dom gånger den gått på tv...
  Och så kommer den väl igen nån gång så man kan reparera skadan då. Jag är inte allergisk mot tv-serier men jag föredrar nog såna som är rätt korta - kanske 4-6 avsnitt eller så är lagom. Men visst, det finns långa serier som är bra: den gamla danska Matador, Mad men, Deadwood m.fl./Gabrielle RW

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan alltså fortfarande se den, på SVT play (länken ovan funkar nu), till den 29:e
   febr.

   Jag vet folk som smäller i sig fem avsnitt av Six feet under på raken, utan att skämmas, men jag tror inte du är typen som kan korvstoppa en serie.

   Six feet under var fö en bra serie. Tydligen ska det göras en fortsättning på Homeland. Man får se. Ibland kan det vara "nothing fails like success" över uppföljarna.

   Radera